Zaštita dece na Internetu (4) – Zajedničke online aktivnosti kao preventiva

U prošlom tekstu na ovu temu pomenuli smo da deci ne treba braniti nešto, samo da bi se zabranilo. Jedino ako im se objasni kakve sve opasnosti vrebaju na mreži deca će upozorenja odraslih shvatiti ozbiljno. Neophodno je i aktivno uključivanje u aktivnosti deteta na Internetu, naročito ako se radi o predškolskim ili mlađim školskim uzrastima.

Surfovanje Internetom treba da bude zajednička aktivnost. Roditelji treba da pokažu deci da i njih interesuje to što deca rade i da je to aktivnost koju mogu (i treba) da obavljaju zajedno sa decom, fokusirajući se na poučne i zabavne sadržaje. Ovakav zajednički vid aktivnosti na Internetu, kao i diskusije o sajtovima koje ste posetili sa detetom, stvoriće liniju poverenja da vam se dete obrati kad god ima neku nedoumicu ili problem vezan za Internet. To može da znači da će prijaviti i pokušaje uznemiravanja preko Interneta, da je naleteo na neke sadržaje koji nisu namenjeni njegovom uzrastu i koje možda ne razume, ali mogu da deluju vrlo uznemiravajuće na psihu… Bitno je da u takvim slučajevima ne reagujete impulsivno, jer će to automatski značiti da vam se sledeći put dete neće obratiti, a onda je cela priča o poverenju otišla u propast. Umesto toga treba detetu objasniti zašto takvi sadržaji nisu za njega i naučiti ga kako da ih ubuduće izbegava.

Roditeljska kontrola

Možda najvažnija stvar je da decu treba naučiti da ličnost na Internetu nije isto što i ličnost u stvarnom životu. Treba im objasniti da virtuelni “prijatelj” sa Facebooka koji se predstavlja kao tinejdžer od 16 godina, u stvarnosti može da bude sredovečan silovatelj koji traži žrtvu, da pop-up prozori ili mailovi koji vam kažu da ste dobitnik nagrade od million dolara ako kliknete na njih i unesete svoju mail adresu, u stvarnosti znače da postajete dobitnik “nagrade” od million spam poruka…

Još jedna stvar koju preporučujemo je da se potrudite da delite sa detetom istu mail adresu. To će stvoriti dodatni stepen poverenja, pošto će deca moći da pročitaju vašu email korespondenciju, ali što je još važnije, vi ćete biti u stanju da pročitate njihovu. Ovo možda nekome deluje kao „špijunaža“, ali nekad je bolje i to nego da se posle jadikuje nad posledicama. Deljenjem mail adrese sa detetom na vreme ćete moći da uočite neke znake eventualnog uznemiranvanja, da skrenete detetu pažnju na njih, ali i da pravovremeno reagujete i sprečite eskaliranje problema.

Slika: mediawatch-uk.blogspot.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

2 misljenja o “Zaštita dece na Internetu (4) – Zajedničke online aktivnosti kao preventiva

Leave a Reply

%d bloggers like this: