Zaštita dece na Internetu (3) – Šta roditelji mogu da urade

Presudni značaj, kada je bezbednost dece na Internetu je edukacija, kako dece, tako i roditelja. Na roditeljima je da svojoj deci objasne da tzv. „Internet prijateljima“ ne treba verovati na reč, da ne smeju na društvenim mrežama (i ostalim sajtovima ili Internet poznanicima) ostavljaju lične podatke i fotografije koji mogu da budu zloupotrebljeni.

Poverenje je od najveće važnosti

Možda najvažnije od svega je da se uspostavi odnos poverenja između deteta i roditelja. Ukoliko dete napravi neku grešku i „objavi“ neke lične podatke, treba ga ohrabrivati da to prijavi, a ne da krije. A prijaviće samo ukoliko roditelji na to ne odreaguju kažnjavanjem, već edukacijom. Jedan od primera kakva greška može da se napravi i kakve posledice mogu da budu posebno je aktuelna u doba zimskih ili letnjih odmora. Pred nama je zimski raspust i mnoga deca će sa svojim roditeljima da krenu na zimovanje. Deca, kao deca, vole da se pohvale, tako da često na Facebooku mogu da se saznaju svi podaci – gde i kada će da idu na odmor, kao i koliko dugo će cela porodica biti odsutna van kuće. Ovo praktično predstavlja otvorenu pozivnicu lopovima da „posete“ stan te porodice, pošto prethodno mogu od deteta da kroz „prijateljski čet“ ili elektronsku prepisku izvuku tačnu adresu stanovanja. Ovo nije samo hipotetički scenario, jer Facebook je prepun „otvorenih“ dnevnika u kojima deca praktično pišu šta su radila iz dana u dan, pa čak i iz časa u čas.

Zato je od presudne važnosti da se izgradi odnos poverenja između dece i roditelja kako bi roditelji mogli da vode i usmeravaju decu u njihovom istraživanju i korišćenju Interneta. A da bi se to ostvarilo, neophodna je dobra i zdrava komunikacija. Deci treba da se objasni šta smeju da rade na Internetu, a šta im nije dozvoljeno, ali i da im se pažljivo objasne razlozi zašto to nije dozvoljeno. Ako im samo nabrojite spisak stvari koje ne smeju da se rade, sigurni smo da će to većini samo biti podsticaj da probaju „zabranjeno voće“.

Slika: globex.co.za


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

2 misljenja o “Zaštita dece na Internetu (3) – Šta roditelji mogu da urade

Leave a Reply

%d bloggers like this: