Western Digital kupio Hitachi

Akcije kompanije “Western Digital” skočile su jutros za 12.9 procenata kada je objavljeno da je deo kompanije “Hitachi” koji se bavi proizvodnjom hard diskova kupljen za 4.3 milijarde dolara od strane upravo ovog proizvodjača. Ovo je zapravo jedna od poslednjih kupovina koje je “Western Digital” obavio u proteklih nekoliko meseci, a sve su bile usko vezane za kompanije koje rade na razvoju hard disk tehnologije. Interesantno je videti da uprkos relativno visokoj ceni koju je “Western Digital” izdvojio za ovu kupovinu investitori se nisu povukli i oborili cenu akcija vec je ona skočila.

Prema recima Kit Bakmena menadžera Capital Markets-a korak na koji se odlučio Western Digital je dobar pre svega što će se tržiste podeliti izmedju kompanija “Seagate” i “Western Digital” i sprečiti nagle promene cena diskova kakve smo svi imali prilike da vidimo tokom 2010. Po njegovim rečima kompanija “Western Digital” je najbolji proizvodjač hard diskova i lider na tržištu.

“Upravo će ovaj korak biti ključan”, kaze on “da se održi stabilna cena hard disk uredjaja sa jedne strane i sa druge omogućiti Hitachi diskovima da postanu dostupniji korisnicima.”

Kakve će efekte ova kupovina imati na tržiste ostaje da se vidi u narednih nekoliko meseci, ali treba napomenuti i da su akcije kompanije “Seagate” takodje su skočile jutros za oko 13 %.

seagate-vs-wdIgor Sestanj, Vilijamsport, SAD


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

2 misljenja o “Western Digital kupio Hitachi

  1. dsollabs says:

    Western Digital kupio Hitachi (via blog) http://www.datasolutions.rs/wordpress/?p

  2. nik says:

    I bilo je vreme…
    Hitachi godinama unazad pravi neozbiljne diskove 🙂

Leave a Reply

%d bloggers like this: