Viviane Reding upozorava Google

Predsednik Suda pravde EU, Viviane Reding, upozorava Google da će se EU boriti protiv nove Polise o privatnosti.

Ona navodi da postoje sumnje u legalnost ovih promena pa su francuske vlasti već otvorile istragu o tome širom EU. Kaže da svaka kompanija koja posluje na evropskom tržištu mora poštovati evropske zakone – a Google trenutno ima 90% svojih pretraga u Evropi, pa je, samim tim, obaveza da se zaštiti privatnost korisnika deo Evropskog sporazuma.

Google je pretrpeo oštre kritike nakon što je u ponoć 1. marta primenio svoju novu Polisu o privatnosti na preko 50 servisa, uključujući Google Search, YouTube, Blogger, Gmail i mnoge druge.

Iste večeri, procurela je vest da su francuske vlasti zadužene za zaštitu podataka, CNIL, 27. februara iznele Google-u svoj stav o ovom pitanju. Oni smatraju da nova Google-ova polisa ne ispunjava zahteve evropske Direktive o zaštiti podataka iz 1995.
Registracija novih korisnika je pojednostavljena, ali promene sada dozvoljavaju ovom pretraživaču da koristi podatke svojih registrovanih korisnika o njihovim web ili video pretragama, reklamama na koje su “kliknuli” i mnoge druge, a sve u cilju usmeravanja oglašivača i servisa ka odgovarajućim korisnicima.
U direktnom inervjuu, Reding-ova je rekla da ima za cilj vraćanje jednakih uslova između evropskih kompanija, koje se pridržavaju, i onih izvan Evrope, koje se ne pridržavaju Zakona o zaštititi podataka. Tako će se vratiti jednakost i pravna sigurnost, kao i zaštititi privatni podaci svih građana. Ona dodaje da su komesari za zaštitu podataka u 27 zemalja EU duboko zabrinuti i izražavaju velike sumnje u legalnost Google-ovih promena i ističe da reforme Direktive o privatnosti iz 1995., koje je predložila, sasvim jasno ukazuju na to da, u budućnosti, sve kompanije moraju imati polise o privatnosti jasno napisane, govornim jezikom, i da njihovi korisnici moraju biti obavešteni o tome ko koristi njihove podatke, na koji način i u koje svrhe, kako bi, na osnovu toga, mogli da odluče da li žele da podele svoje podatke ili ne. Tu odluku građani treba na naprave slobodom izbora, a ne da im neko tu slobodu uzima “preturajući” po njihovoj privatnosti.
Viviane Reding je vrlo moćna figura Evropske komisije koja je više puta imala sukob sa Google-om vezano za pitanje korišćenja podataka. Poslednji sukob je nastao zbog njenog predloga da bi građani Evrope trebalo da imaju “pravo da budu zaboravljeni”. S tim u vezi bi oni mogli da imaju uvid u podatke koje kompanija ima o njima i da zahtevaju od nje da te podatke koriguje ili izbriše, čak i iz indeksa web pretrage. Google je na to odgovorio da odgovornost leži na autoru samog sadržaja, a ne na pretraživaču koji taj sadržaj indeksira.
Pozivi da Google privremeno zaustavi promene prošli su bez rezultata.
Peter Fleischer, savetnik za privatnost kompanije Google, je izjavio da je ta kompanija, tokom prethodnog meseca, u nekoliko navrata pozivala CNIL na dijalog nudeći da odgovori na sva njihova pitanja i dodao da taj poziv ostaje otvoren. Kaže da je njihova obaveza da korisnicima pruže besprekornu uslugu i da njihova Polisa o privatnosti bude u potpunosti razumljiva.
Razlika u stavovima svakodnevno raste. Mnogi borci za ljudska prava su oštro osudili ovakav potez Google-a i ocenili ga kao protivzakonit.
Reding-ova ističe da je na pojedincu da odluči da li želi da njegove informacije budu prosleđene “trećoj strani”, pronađene u pretrazi od strane oglašivača. “Ako pojedinac tako odluči, to je njegova stvar. Ali odluka nije na kompaniji, već na pojedincu. To je evropski zakon.”
Na pitanje Guardian-a da li ona koristi Google, Viviane Reding je odbila da odgovori.

Izvor: guardian.co.uk


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Jedno misljenje o “Viviane Reding upozorava Google

Leave a Reply

%d bloggers like this: