Visoke cene hard diskova

Verujem da se svega nekolicina vas seća starog ST-a 506 koji je preko kartice-kontrolera bio povezan sa matičnom pločom. Kompanija Sigejt se tada zvala “Shugart Technology” i dotični disk je koštao “svega” 3900 današnjih dolara. Vlasnici ST-a tvrdili su tih godina kako će doći vreme kada će cene diskova biti daleko niže, “dolar za gigabajt”, govorili su i bili upravu. Nažalost, poslednjih nedelja cena hard diskova je počela vrtoglavo da raste kako se svet susreo sa problemom nedostatka istih.

Razlog za poskupljenje su poplave na Tajlandu

Već izvesno vreme na tržištu postoje gotovo samo dva proizvođača hard diskova, Vestern Didžital (Western Digital) i Sigejt (Seagate). Priča se da će Sigejt otkupiti Samsung i zatvoriti fabrike dok će Fudžitsu (Fujitsu) i Tosiba (Toshiba), kao i do sad, proizvoditi diskove gotovo samo za svoje potrebe prenosivih računara. Lično, mislim da je ovo užasna zamisao, ali tržište diktira svoje (profit je bio i ostao najvažnija kategorija svakog biznisa) pa tako danas Vestern Didžital i Sigejt proizvode oko 90% hard diskova, a gotovo sve fabrike diskova se nalaze u Aziji gde je cena proizvodnje daleko niža u odnosu na zapadene zemlje. Tajland i Singapur su zemlje gde su ovi proizvođaci i izgradili svoje fabrike.

Zvaničnici ovih zemalja tvrde da su poplave najgore u poslednjih 50 godina, posebno na Tajlandu gde su kako saznajemo fabrike već izvesno vreme pod vodom. Kompanija Vestern Didžital je tako zatvorila svoje fabrike sto je dovelo do toga da je isporuka diskova iz Azije pala na svega 40%. Sa druge strane, fabrika kompanije Sigejt i dalje radi, ali su fabrike proizvođači glava, spindl (spindle) motora takodje zatvorene. Kraj krize se jos uvek ne nazire, a predviđanja pokazuju da će zalihe komponenti diskova “presušiti” krajem godine i ne očekuju da će broj proizvedenih diskova preći 20 milliona diskova mesečno već početkom Januara 2012.

Situacija će kako najavljuju ova dva proizvođača ostati nepromenjena u sledećih 90-tak dana stoga ne treba očekivati skori pad cena diskova. U Americi su cene diskova gotovo udvostučene. U Srbiji cena diskova takođe raste, ali ne istom brzinom pre svega zbog male kupovne moći naših građana (koji se odlučuju za nabavku novog hardvera tek kada je preko potrebno) i cinjenice da većina dobavljača već poseduje “lager” diskova nabavljenih pre krize. Sa druge strane, ako se ovakav trend nastavi SSD (Solid State Disk) diskovi postaju, uprkos relativno visokoj ceni, sve bolja zamena!

Igor Sestanj, Klivlend, SAD


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Jedno misljenje o “Visoke cene hard diskova

Leave a Reply

%d bloggers like this: