Verbatim GT SuperSpeed

U današnje vreme u IT industriji nije dovoljno da neki proizvod poseduje vrhunske tehničke karakteristike jer pored toga tržište zahteva i neke dodatne vrednosti, ali i elegantan i moderan dizajn. Imali smo mogućnost da isprobamo novi model Verbatim prenosnog hard diska – GT SuperSpeed koji još uvek nije dostupan na našem tržištu, ali očekujemo da će uskoro biti.

Verbatim GT SuperSpeed, prepoznatljiv je po dizajnu koji je inspirisan sportskim automobilima. Dostupan je u plavoj i crvenoj boji, a karakterističan je po dve čuvene bele pruge koje su ukrašavale karoserije legendarnih trkačkih automobila na pistama širom sveta. Takođe, zadnja strana diska opremljena je parom crvenih svetlosnih indikatora koji podsećaju na svetla kočnica sportskih automobila.

verbatim1 

Ovaj model je memorijskog kapaciteta 500 GB i poseduje USB 3.0 interfejs, što konkretno znači da je do 10 puta brži od standardnih modela koji imaju USB 2.0 priključak. Pored toga poseduje poseban “Write Protect” prekidač, koji omogućava zaštitu od zapisivanja podataka, odnosno štiti korisnike od slučajnog brisanja podataka. GT SuperSpeed USB 3.0 dolazi sa velikim paketom unapred snimljenog softvera. Kao prvo, tu je “Nero BackItUp” koji omogućava jednostavno pravljenje BackUp-a, odnosno sigurnosnog skladištenja podataka sa samog diska ili podataka sa prenosnog ili desktop računara. Drugi softverski paket koji se dobija je “Green Button”, koji smanjuje potrošnju energije, a istovremeno će se pobrinuti da disk doživi duboku starost, s obzirom da je njegova svrha osiguranje da disk ode u stanje mirovanja kada se ne koristi.

 

Zanimljivo je i to da  poseduje specijalnu funkciju pod nazivom  “USB Record-Play”, koja  omogućava snimanje TV programa na eksterni disk koji je predhodno povezan na televizor putem USB sistema, pri čemu se ovaj disk ponaša kao videorekorder. Može se koristiti i za pauziranje programa koji trenutno gledamo, odnosno tzv. “odloženo gledanje”, što je takođe vrlo praktična funkcija za sve ljubitelje TV programa. Opcija “USB Record-Play” je dostupna samo vlasnicima televizora koji podržavaju snimanje na USB (Od 2010. godine najveći svetski proizvođači televizora kao što su Samsung, Sony, LG, Philips, Panasonic, Toshiba, Sharp, Grundig imaju integrisanu ovu mogućnost na većini svojih modela).

Zaključujemo da je disk odličnih tehničkih karakteristika u svojoj klasi, više nego modernog dizajna, jedina zamerka koju smo primetili je da je ovo vizuelno atraktvno kućište ipak izrađeno od plastike, te se čini da je sklono ogrebotinama i sličnim oštećenjima.

Izvor: Verbatim.com
Slika: Verbatim.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: