Uništavanje podataka je danas važnije neko ikad ranije

Uprkos činjenici da se tehnologija spašavanja podataka unapređuje svakodnevno kao i način na koji se odnosimo prema podacima i informacijama uopšte uništavanje podataka ostaje i dalje važna tema.

Kompanije, vladine i nevladine organizacije, vojska i policija moraju voditi računa o informacijama koje su pohranjene na medijima (tu ubrajamo hard diskove, servere, prenosive medije, ali i CD/DVD medije) koje je potrebno zameniti ili odložiti. Kako vreme prolazi sve je više osetljivih informacija na navedenim medijima i njihovo uklanjanje predstavlja važan korak prilikom migracije na medij novije genereracije.

Propust poput onog da su mediji zavedeni kao rashod i poslati na uništavanje ili prodati trećem licu mogu stvoriti razne neprijatne situacije poput onih da se vaši klijenti nađu na meti raznih agencija koje telefonski ili putem mejla prodaju razne proizvode i usluge pa do toga da lične informacije završe u pogrešnim rukama.

 Potpuno unisten hard disk

Slika: Data Solutions

Mnoge su kompanije prepoznale da ukoliko prethodno unište podatke na medijima njih dalje mogu prodati i uštedeti prilikom migracije na uređaje novije generacije pa na ovaj način mnogi diskovi iako još uvek ispravni sada neće “završiti” u nekakvoj drobilici već najčešće u  školi ili porodici. Veliki broj pre svega kompanija, najčešće banke na ovaj način, donacijama ostvaruju pravo na poreske olakšice pa tako uprkos činjenici da se tehnologija spašavanja podataka unapređuje svakodnevno kao i način na koji se odnosimo prema podacima i informacijama uopšte uništavanje podataka ostaje i dalje važna tema.

Profesionalna laboratorija za spašavanje podataka kompanije Data Solutions iz Beograda već nekoliko godina kroz deo svojih usluga kompjuterske forenzike vrši uništavanje digitalnih dokaza ili kraće uništavanje podataka. Tehnologija uništavanja podataka zasniva se na adekvatnom algoritmu koji vise puta u svaki pojedinačni sektor upisuje određene karaktere što dalje onemogućava spašavanje podataka. Treba navesti da se ovakvo uništavanje podataka bitno razlikuje od unistavanja pomoću degausser-a nakon čega hard disk više nije upotrebljiv.

Igor Sestanj, Grin Bej, SAD


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

2 misljenja o “Uništavanje podataka je danas važnije neko ikad ranije

 1. Aleksandar says:

  U poslednje vreme, moj racunar poceo je da se gasi! Ponekad bi morao da ga upalim vise od cetiri puta. I to se desavalo neko duze vreme… :confused: Zbog toga sam skenirao racunar i umalo se nisam slogirao kada sam video da u mom racunaru ima 23 pretnji (trojanskih konja). Pretrazio sam mnoge sajtove kako bi mi pomogli ali proso sam bez uspeha! Zato vas molim i preklinjem :n_klanja: da mi pomognete!
  CEKACU VAS ODGOVOR!!!! 🙁

 2. Zdravo Aleksandre,

  Možete skinuti besplatnu verziju nekog antivirusa (http://www.zastitapodataka.com/?s=besplatna+antivirusna+zastita) i njime očistiti trojance. Ukoliko ne uspete ništa da uradite, a podaci sa računara Vam nisu važni ili imate njihovu kopiju, odnesite ga u servis(ako su samo virusi problem, trebalo bi da to reše rutinski). Ako su Vam podaci važni, obavezno napravite kopiju ili ga donesite u našu Laboratoriju. Detaljnije o tome možete pogledati na sajtu kompanije http://www.datasolutions.rs.
  Ono što bi trebalo da proverite jeste hlađenje Vašeg računara, odnosno trebalo bi očistiti kulere u kućištu, kao i zameniti termalnu pastu ispod procesora.
  Ukoliko imate još nekih pitanja, slobodno nam pišite.

  Pozdrav,
  Data Solutions team

Leave a Reply

%d bloggers like this: