Trend opadanja neželjene pošte

Analitičari su uočili trend opadanja udela neželjene pošte (Spam). U odnosu na prethodni kvartal, obim saobraćaja neželjene pošte u trećem kvartalu 2012. smanjen je za 2,8 %, tako da u proseku trenutno iznosi  71,5 %. Istovremeno, stručnjaci su zabeležili značajan porast udela zlonamerne pošte – sa 3 na 3,9 %.

Moguće da je pad udela neželjene pošte izazvan uobičajenim usporavanjem poslovanja tokom letnjih meseci. Međutim, smatra se da je trend opadanja u količini neželjene pošte takođe uslovljen postepenim promenama u načinima reklamiranja. Online oglašivači se sve više okreću oglašavanju putem socijalnih mreža, pomoću kupona na specijalizovanim sajtovima i kontekstualnom oglašavanju. Takođe, sve više firmi koje baziraju prodaju svojih proizvoda ili usluga putem Interneta obraćaju pažnju na optimizaciju svog sajta za Internet pretraživače i preusmeravaju svoje marketinške budžete na tu stranu. Dakle, sve ovo navedeno može biti razlog pada udela neželjene pošte u poslednjih nekoliko meseci.

Ali odustajanje oglašivača koji nude ispravne proizvode i usluge, od reklamiranja preko email poruka nesumnjivo je vodilo ka povećanju udela štetnih Spam poruka koje sadrže zaražene linkove, reklame za zabranjenu robu ili razne prevare. U trećem kvartalu 2012. ponovo su sajber kriminalci pokazali svoju genijalnost, maskirajući spam poruke u zvanična obaveštenja. Među lažnim emailovima bilo je i poruka navodno poslatih sa hosting provajdera, bankarskih sistema, društvenih mreža, Online prodavnica i raznih drugih usluga. U poslednje vreme, posebna pažnja je posvećena uslugama kupovine preko kupona, pa su spameri iskoristili njihovu popularnost da distribuiraju zlonamerne linkove i Attachmente sa malicioznim softverom.

Takođe, primećeno je da je u poslednjih nekoliko meseci bilo dosta promena u regionalnom prikazu izvora neželjene pošte. Sjedinjene Američke Države spadaju u jednu od zemalja u kojima je neželjena pošta najviše distribuirana, te je stoga udeo regiona Severne Amerike bio nešto više od 27 %. To je bilo dovoljno da bude zauzeto drugo mesto iza već poznatog lidera – Azije, koji je odgovoran za gotovo polovinu sve neželjene pošte širom sveta (49,50 %). Zapadna Evropa sa 6,86 % nalazi se trenutno na nezavidnom četvrtom mestu, dok je region Istočne Evrope na petom mestu sa 3,64 %, hvatajući polako korak sa Latinskom Amerikom (7,34 %) koja je na trećem mestu.

Izvor: Kaspersky.com, Securelist.com
Slika: Kaspersky.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: