brisanje fejsbuk naloga

Facebook ili pivo?

Jedan moj prijatelj je došao do zaključka da je preterao sa upotrebom Facebook-a i da mu sve to oduzima previše dragocenog vremena. Možda zvuči neverovatno, ali odlučio je da napravi prekretnicu u svom životu i ugasi svoj Facebook nalog. On svakodnevno koristi računar, ali nije stručan u toj oblasti, pa me je pozvao da mu pomognem oko toga. Ni ja se nisam nikad bavio konkretno gašenjem nečijeg FB naloga, pa sam naravno potražio pomoć na Google-u i vrlo brzo došao do zaključka da to i nije baš tako lako kao što sam mislio, a u nekim slučajevim može biti čak i prilično komplikovano.

Brisanje Facebook profila je ubedljivo najteže u odnosu na druge online društvene mreže. Postoje dva načina da korisnik obriše svoj FB nalog. Jedan je trajan i nepovratan, a drugi ostavlja mogućnost da se kasnije predomislite. Ako samo želite da ugasite  profil na Facebook-u za neko vreme uz mogućnost da ga eventualno kasnije ponovo aktivirate, to se radi na sledeći način. Potrebno je otići na “Podešavanja naloga” (sličica zupčanika gore desno na FB stranici) i kliknuti  sa leve strane na sličicu “Bezbednost”, a zatim na opciju “De-aktiviraj nalog”. Ovo de-aktiviranje naloga ne znači da je profil potpuno obrisan i trajno uklonjen sa Facebook-a već da je privremeno postao nevidljiv drugim članovima FB zajednice. Ako odlučite kasnije da ponovo aktivirate svoj profil, dovoljno je da zapamtite svoje korisničko ime i lozinku, da se prijavite sa istim i sve se automatski vraća u prvobitno stanje.

facebook_beer_2

Ali ako želite da iz bilo kog razloga zauvek ugasite FB nalog, to je već malo teže. Procedura je sledeća. Kao prvo, morate zvanično da podnesite zahtev Facebook administraciji. Međutim, nakon prijema vašeg zahteva oni ne brišu odmah vaš profil, pa ako se ulogujete na njega bilo kada pre nego što ga trajno obrišu ili ga indirektno upotrebite preko drugih stranica koje su povezane sa Facebook-om, vaš zahtev za brisanje će biti automatski otkazan. Pre nego što pošaljete zahvev prisetite se da li ste se na neki vama bitan sajt gde je bila potrebna online registracija prijavili preko svog Facebook naloga, pa ukoliko je to moguće promenite način prijavljivanja na taj sajt. Zatim potrebno je da proverite sve kompjutere i druge uređaje pomoću kojih ste pristupali svom FB nalogu i da se odjavite. Ne zaboravite mobilni telefon, tablet računar, računar na poslu, računar kod prijatelja, računar kod komšije… Takođe, potrebno je izvršiti brisanje cookies-a i upamćenih lozinki u Internet browser-u na svim tim računarima, da se ne bi automatski povezivali na druge sajtove pomoću FB naloga. Kada sve to obavite, možete da pokrenete proces brisanja naloga pomoću “Obrasca za brisanje” na Facebook-u. Imajte na umu da je važno da se nakon toga ne prijavljujete na vaš nalog ni na koji način. Na Facebook-u ne postoji zvanična informacija koliko dugo vremena im treba da trajno obrišu nalog, ali po raznim forumima se dolazi do nezvanične informacije da je u pitanju period od oko 14 dana. Ali ako želite da budete sigurni, najbolje je da sačekate minimum mesec dana pre nego što pokušate da se ulogujete kako bi ste se uverili da je vaš profil definitivno i trajno obrisan.

Dakle, ako vam je on-line druženje postalo zamorno ili iz bilo kog drugog razloga poželite da ugasite svoj nalog na Fecebook-u, uvidećete da to baš i nije tako lako, a sve to verovatno nije slučajno tako napravljeno.

Sve u svemu, uspešno smo ugasili FB nalog mom prijatelju sa početka priče. Kaže da je za sada zadovoljan, da je tek sada uvideo koliko znači tih sat vremena dnevno koliko je provodio na Facebook-u. Ponekad se čak i vidi sa drugarima, onako uživo, kao u stara dobra vremena, u lokalnoj kafanici na pivu.

Izvor: Baguje.com

Slike: Facebook.com, Chrismorton.info, Findicons.com