Sunovrat srpskog IT-a

„Srbija ima ambicije da postane regionalni lider u oblasti IT tehnologija i na dobrom je putu da, u saradnji sa najvećim kompanijama u svetu, taj cilj i ostvari.“
Premijer Ivica Dačić, 7. novembar 2013.

„Informacione tehnologije su veliki potencijal za razvoj privrede, a Vlada Srbije namerava da tu šansu iskoristi uz pomoć najvećih svetskih IT kompanija.“
Izjava premijera Ivice Dačića i prvog potpredsednika Aleksandra Vučića nakon sastanka sa generalnim direktorom kompanije Microsoft, Stivom Balmerom, 4. novembar 2013.

 it trziste srbije (marketplayground.com)

Kako su, pre samo par meseci, izgoverene izjave izgledale optimistično. Ali u zemlji Srbiji nikad ništa nije kao što izgleda na prvi pogled. Kad kažu da neće biti poskupljenja goriva, nakon nedelju dana osvanu nove više cene na pumpama; kad kažu da će dinar ojačati, evro obavezno počne da raste; kad kažu da će cena struje ostati ista, „obraduju nas poskupljenjem… Ovakvih primera ima na pretek, a poslednji je usvajanje povećanja PDV-a na 20% za računare i IT opremu.

Nije mi jasno kako niko, ni u jednoj dosadašnjoj srpskoj Vladi ništa ne želi da nauči iz prethodnih situacija. Evo jedne proste računice zasnovane na zvanično objavljenim podacima. IT tržište u Srbiji iznosilo je u 2008. godini 545 miliona evra. A onda je uveden PDV na računare od 18%. Rezultat je bio da je u periodu od nekoliko meseci pred uvođenje PDV-a drastično porasla potražnja za računarima, što je izgledalo kao pravi potez. A onda je naredne godine u prvih šest meseci bila potpuna stagnacija – niko nije ništa kupovao i mnoge IT kompanije su morale da stave katanac na vrata.

Tržište ni danas nije dostiglo period iz 2008. godine. U jednom trenutku je izgledalo da su se političari opametili pa su PDV za računare spustili na 8%, ali ni to nije pomoglo. U 2011. godini IT tržište u Srbiji vredelo je 423 miliona evra, u 2012. godini 400 miliona evra… Kako stvare stoje, činilo nam se da nam treba bar još 10 godina da dostignemo nivo tržišta od pre pet godina. Izjave zvaničnika s početka ovog teksta delovale su ohrabrujuće, pošto smo mislili da smo konačno krenuli s mrtve tačke. Ispostavilo se da jesmo, ali nizbrdo.

Nepunih mesec dana posle tih izjava stiže vest da je Vlada usvojila povećanje PDV-a na IT opremu sa 8% na 20% od 1. januara 2014. godine. Neki „pametni“ političari izračunali su da će država na taj način značajno povećati budžet, ali je iz svoje računice ispustio jednu varijablu – i ovako slabo IT tržište, biće još lošije i bićemo srećni ako ove godine ono bude dostiglo 300 miliona evra. Izgleda da u Vladi niko ne razmišlja dugoročno niti o posledicama donošenja nekih odluka. Građani su toliko osiromašili da prodaja pre početka primene nove poreske stope nije značajno porasla, kao što je to bilo pre pet godina. I umesto povećanja, predviđamo da će od IT-a biti mnogo manje novca u budžetu.

Ali čak ni to nije bilo dovoljno „stručnjacima“ koji sede u Vladi. Početkom decembra predstavljen je nacrt zakona o autorskim i srodnim pravima, u kome se kaže da će za svaki kupljeni računar ili mobilni telefon građani morati da plate muzički dinar! Država je procenila da ti uređaji mogu da se iskoriste za slušanje muzike (koja pri tome može da bude i legalna, znači sa već plaćenim autorskim pravima) i da svako mora da namiri SOKOJ, Organizaciju proizvođača fonograma Srbije (OFPS) i Organizaciju za kolektivno ostvarivanje prava interpetatora. Molio bih samo da te tri organizacije budu transparentne i da iznesu brojke, koliko novca su do sada uplatili i kojim domaćim i stranim muzičkim izvođačima! I moram da poručim Vladi da je zaboravila da muzički dinar naplaćuje i zubarima. Oni popravljaju zube pomoću kojih je moguće zviždati tuđe pesme!

Kada se sve sabere, ispada da smo obrali bostan, i to bukvalno. Jer, nakon ovakve brige države o „velikom potencijalu srpske privrede“, jedinu šansu za razvoj vidimo u bavljenju poljoprivredom.

Slika: marketplayground.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

2 misljenja o “Sunovrat srpskog IT-a

  1. Nikola says:

    Tek od poljoprivrede se necete najesti hleba u ovoj raspaloj drzavi, kao sto nisu ni mnogo strucniji od vas u toj oblasti…

  2. bbubanja says:

    Nikola, na žalost tu si u pravu. Dok god državu budu vodili političari, a ne stručnjaci, nema šanse da nam bude bolje. Da se vratim na temu – u razgovoru sa direktorom jedne poznate domaće analitičarske kuće koja se bavi IT tržištem dobio sam informaciju da su novčani efekti koje je Vlada očekivala u najboljem slučaju toliki da ih država potroši za nekoliko časova rada (ili nerada, zaviski kako već ko gleda). Drugim rečima benefiti su zanemarljivi (čak i u idealnom slučaju). Sa druge strane, povećanje cena uticaće da bar 20% manje ljudi kupi nov računar, nego što bi to uradilo da je porez nije povećan, a negativni efekti toga ne mogu se tako lako ni tako brzo izmeriti. Jedino je sigurno da će biti mnogo veći od očekivanog dobitka.

Leave a Reply

%d bloggers like this: