Softversko spremanje hard diska

Način na koji Windows tretira podatke na hard disku je takav da često dolazi do defragmentacije podataka. Defragmentacija znači da se delovi određenog fajla fizički na hard disku nalaze na različitim pozicijama. Prilikom čitanja takvog fajla, glava hard diska mora da se se daleko više pomera nego što je slučaj kod kontinualnog upisa fajla. To ima dve implikacije – prvo, motor koji pokreće glavu daleko više radi nego kod kontinualnog upisa fajlova, pošto mora da pozicionira glavu na različitim mestima na disku, a to istovremeno znači i sporiji pristup podacima, kod ionako najsporijeg dela računarskog sistema. Zato programi za defragmentaciju, ili slaganje podataka mogu da utiču na ubrzanje pristupa podacima.

Proces defragmentacije diska u programu UltraDefrag

Proces defragmentacije diska u programu UltraDefrag

UltraDefrag je poznat kao jedan od retkih kvalitetnih open source alata za defragmentaciju diska. Program postoji u 32-bitnoj i 64-bitnoj verziji, kao i u vidu klasične instalacije, ili portabilnog programa. Dizajn programa je spartanski. Svi razvojni resursi usmereni su na razvoj funkcionalnosti programa. Rad u programu je toliko jednostavan da praktično nema potrebe za dodatnim setovanjima. Osnovna namena programa, defragmentacija hard diska i optimizacija pristupu podacima na njemu, obavljaju se preko malobrojnih implementiranih opcija. Ako poželite da izvršite neke nestandardne operacije za ovaj tip programa, moraćete da „zaronite“ u ručno podešavanje setovanja. Uz pomoć različitih setovanja filtera u skripti, od običnog jednostavnog defragmentera, UltraDefrag postaje moćno sredstvo za defragmentaciju diska.

Sam čin defragmentacije može da se obavi na više načina, u standardnom GUI modu u toku rada Windowsa, ili prilikom startovanja sistema. UltraDefrag poseduje i mogućnost defragmentacije samo fragmentiranih fajlova, čime se proces znatno ubrzava jer se nefragmentirani fajlovi ne uzimaju u obzir. Još jedna specifičnost ovog programa je i što dozvoljava defragmentaciju fajlova koje operativni sistem drži „zaključane“ (fajlove koji su trenutno u upotrebi), uključujući tu i page fajl, registracionu bazu, hiberfil.sys…

UltraDefrag možda nije „na oko“ lep program, ali je dovoljno fleksibilan i dovoljno mali da vam neće zauzimati iole značajniji prostor na hard disku, a kako je vreme prolećnog spremanja kuće, zašto to da ne uradite i sa svojim hard diskom.

Izvor: ultradefrag.sourceforge.net


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

2 misljenja o “Softversko spremanje hard diska

 1. Stefan says:

  Pozdrav,
  da li bih mogao da dobijem link ka download free ili trial verzije ovog software-a

  Clanak je super.

 2. bbubanja bbubanja says:

  Zdravo Stefane,

  Link odakle može da skineš program i da vidiš više informacija o njemu je:

  http://ultradefrag.sourceforge.net/en/index.html

Leave a Reply

%d bloggers like this: