Skrivena tastatura

Svi smo upoznati sa opasnostima koje vrebaju naš računar u vidu virusa, malware-a, rootkit-ova i sl. Pokušavamo od njih da se odbranimo, manje ili više uspešno, instalacijom nekog od poznatih antivirusnih paketa. Ali u računarskom svetu nas vreba još jedna opasnost, a to su Keylogger-i. Da li znate šta su Keylogger-i?

To su programi koji beleže sve što se otkuca na tastaturi. Obično nas vrebaju na tuđim računarima, prvenstveno raznim javnim računarima koje ponekad koristimo u lokalnim kafićima za proveru e-mail-a, Facebook naloga, Twitter-a i sl. Nakon što zapamte svaki taster koji unesemo na tastaturi, sve to snimaju u Log fajl, najčešće običnu tekstualnu (.txt) datoteku, i šalju na FTP server ili unapred definisanu e-mail adresu. Pred tih softverskih postoje i tzv. Hardware-based keylogger-i – uređaji koji se fizički priključuju između tastature i računara i na taj način presreću i zapisuju sve što se otkuca na tastaturi.

skrivena tastatura

Neretko se dešavaju slučajevi da, koristeći neki od Keylogger-a na javnom računaru u kafiću, igraonici, biblioteci ili nekom drugom javnom mestu, neko “pokupi” više desetina ili stotina korisničkih imena i šifri. Pošto se u tim podacima vidi svaki taster koji smo pritisnuli, vidi se i koje smo sve web stranice posetili i sa kojom kombinacijom korisničkog imena i šifre smo se ulogovali na određeni servis. Dakle, ukoliko nam se to desi, neko će bez problema moći da se uloguje na naš Facebook nalog ili da nam čita poštu na Gmail-u. Možda ćete reći da to i nije toliko strašno jer nemate nekih važnih podataka za koje se plašite da će ih drugi videti, ali opasnost je u tome što je onaj ko dobije pristup Vašem e-mail-u u mogućnosti ne samo da čita Vaše e-mail-ove već i da šalje šta god želi Vašim kontaktima. Sigurno Vam ne bi bilo prijatno da neko sa Vaše e-mail adrese šalje nepristojne spam poruke vašim prijateljima, saradnicima ili možda čak i Vašem šefu!

Kako se protiv toga boriti? Slično kao i kod zaštite od virusa, i zaštita od Keylogger-a podrazumeva nabavku nekog od softverskih paketa koji služe za zaštitu od ove napasti. Neki od najpoznatijih paketa su: CoDefender, Zemana AntiLogger,  DataGuard AntiKeylogger Ultimate, Privacy Kyeboard, Advanced Anti Keylogger,  itd. Nažalost, većina njih nije besplatna pa je ipak najbolji način zaštite od Keylogger-a – Ne koristiti javne računare za privatnu upotrebu!

 

Slika: Konvigilante.wordpress.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: