Seminar ACE Lab-a u Njujorku

Prošlog vikenda je u samom srcu Menhetna u Njujorku održan seminar kompanije ACE Company (Advanced Computer Engineers) iz Rusije, svetskog lidera u razvoju opreme za pristup servisnoj zoni (mikrokod ili firmver, eng. Firmware) hard diska, na kojem su predstavljene poslednje verzije njihovog alata.

Novine u tehnologiji spasavanja podataka

Verujem da većina čitalaca ovog foruma nije upoznata sa tehnologijom koju ova kompanija razvija već gotovo 20 godina stoga nekoliko rečenica o istorijatu. Naime, kompanija ACE je osnovana “davne” 1991. godine od strane tek svršenih diplomaca državnog univerziteta “Taganrog” i istraživača sa Instituta za mikrotehnologiju u Rostovu na Donu koji su u to vreme vršili programiranje ruske verzije mirkokoda. Tokom prvih deset godina postojanja kompanija je razvijala alate pre svega za potrebe servisiranja diska unutar servisne zone kao i alata za pristup firmveru računara u automobilima. Tokom 1999. godine izlazi prva verzija alata za spasavanje podataka i od tada do danas ACE je ostala kao vodeća kompanija u ovoj oblasti.

ace lab u njujorku

U prostranoj sali za konferencije hotela Holidej In (Holiday Inn) u njujorškoj Maloj Italiji, okupilo se nekoliko desetina slušalaca, mahom direktora manjih firmi koje se bave spasavanjem podataka, inženjera i tehničara, zatim ljudi koji u ovom svetu važe za poznate, gotovo javne ličnosti. Neki od njih, osnivači legendarnog Ekšn fronta (Action front), danas Sigejta Rikaveri Servisa (Seagate Recovery Services™), prisustvovali su prezentaciji nove verzije ACE-ovog alata. Osim njih nekoliko blogera koji se takođe bave ovom temom poput The Data Recovery Blog-a.

Moj utisak, kao neko ko se gotovo deceniju bavi hard diskovima, kroz izučavanje tehnologije za pristup podacima nakon kvara upravo ovih uređaja je jedno lepo iskustvo, pre svega mogućnost da se konačno sretnem sa svim tim ljudima koji su do sada bili tamo negde, na forumima. Da na kraju krajeva zaključim, vezano i za prethodno objavljeni članak o poplavama na Tajlandu, ukrupnjavanje proizvođača ovih uređaja i njihovo bavljenje mogućnostima spasavanja podataka nije dobra ideja! Evo i zbog čega. Kada imate proizvođača poput Sigejta koji sada ima mogućnost da u potpunosti sagleda mogućnosti reverzibilnog inženjeringa, metodi na kojoj je baziran svaki pokušaj spasavanja podataka sa bilo kog uređaja, upravo svog softverskog rešenja mikrokoda imate mogućnost kontrole tržišta. Pa tako nove serije Sigejt diskova generišu delove firmver koda prilikom izvršavanja što ranije nije bio slučaj te znatno otežava mogućnost korekcije određenih parametara sa ciljem kopiranja potrebnih podataka. Male laboratorije širom sveta imaće velikih problema da na odgovarajući način odgovore ovakvom stanju stvari što dalje dovodi do diktiranja uslova pre svega cene ove usluge u budućnosti. Diskove ćemo svakako plaćati po cenama koje dogovore Vestern Didžital (WD) i Sigejt, a po svemu sudeći tako će biti i sa spašavanjem podataka.

U svakom slučaju, bučan grad, posebni ljudi, sjajno iskustvo.

Igor Šestanj, Njujork, SAD


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Jedno misljenje o “Seminar ACE Lab-a u Njujorku

  1. nik says:

    Imam utisak da ce ovo “male laboratorije” skoro potpuno izbaciti iz posla u narednih 3-5godina.

Leave a Reply

%d bloggers like this: