Sa samo pet hard diskova biće moguće spasiti podatke!

Kako prenose svetski mediji, u požaru koji prošlog četvrtka zahvatio Mantralaju u Mumbaju na zapadu Indije petoro ljudi je poginulo dok je nekoliko desetina povređeno. Požar je izbio u poslovnoj četvrti i, osim kancelarija državnih agencija, izgorelo je i nekoliko onih koje su pripadale privatnim firmama. Lokalne kompanije za spašavanje podataka veruju da će biti teško vratiti vredne državne i poslovne podatke izgubljene na diskovima zahvaćenih požarom.

Uprkos očekivanjima lokalnog ministra Prithviraj Chavane da će biti moguće spasiti izgubljene podatke ekperti procenjuju da je moguće spasiti 5 do 15 diskova od preko 50 oštećenih u požaru pronađenih do ovog trenutka. Međutim vlada u Maharaštri je svoje najbitnije podatke zaštitila u tri identične kopije koje se čuvaju na različitim mestima. Ipak, kako tvrde, radi se o samo o bazama podatka dok je ostatak i dalje zarobljen na oštećenim diskovima. Prema rečima sekretara zaduženog za informacione Pozar u Mantralaji, Mumbaj-Indijatehnologije, Raješ Agravala, procenjuje se da je u požaru izgubljeno preko 500 računara, ali da se sa oko 50 diskova u ovom trenutku oporavljaju podaci nakon operacije spašavanja izvedene u subotu. Ovi mediji pripadaju, kako se dalje navodi, Ministarsvu obrazovanja i finansija i do ovog trenutka tim inženjera iz NASSCOM-a i saveta za zaštitu podataka Indije je prilično siguran u uspešan ishod barem 5 diskova dok se za ostale još uvek ne zna.

Plašeći se mogućih problema sa podacima koji su smešteni u novoj zgradi državnog data-centra koja se nalazi prekoputa zgrade, one koja je u četvrtak bila u plamenu, vladini činovnici zaduženi za IKT su naložili da se smesta sprovede poseban plan u slučaju katastrofe ili disaster recovery plan pa je tokom vikenda celokupan sadržaj dupliciran od strane Netmagic Solutions-a.  Na ovaj način važni dokumenti i baze vezane za katastar, poreske knjige, registraciju automobila i drugih uredno su bekapovane na jednu ili dve kopije.

U međuvremenu oko 1200 desktop i oko 300 laptop računara je povučeno iz prodaje i stavljeno na raspolaganje državi, a normalizacija uslova se očekuje početkom sledeće nedelje.

Koristimo ovu priliku da pozovemo naše čitaoce da ukoliko nisu, pročitaju tekst jednog od našeg autora Marka Milosavljevića pod naslovom “Jedna kopija nije bekap” i razmisle o mogućim posledicama ukoliko bekap strategija ne postoji.

 


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: