Razotkrivamo mitove o spašavanju podataka

U razgovoru koji smo vodili sa Markom Radenkovićem, zamenikom direktora vodećeg srpskog provajdera za spašavanje i uništavanje podataka kao i kompjuterske forenzike – kompanije Data Solutions iz Beograda, razotkrivamo pet mitova vezanih za oporavak ili spašavanje podataka, kao i mogućnosti prevencije gubitka podataka uopšte.

(1) Mit o fiksnoj minimalnoj ceni bez dijagnostike kvara

Servisi koje nude uslugu spašavanja podataka promovišu se kao kompanije koje nude besplatne dijagnoze i fiksne cene za njihove usluge. Korisnik usluge, u želji da prođe što jeftinije, često se odlučuje za ponudu koja ima najnižu cenu. Nije nimalo retka pojava da, nakon što ostavi medij u ovakvom servisu, korisnika dalje očekuju troškovi delova za donore, naplata po količini ili osetljivosti podataka, izbegavanje nakon neuspešnog pokušaja spašavanja ili prosta nemogućnost da se uveri u verodostojnost kopiranog sadržaja. Marko dalje savetuje: ” Pri izboru provajdera za ovu itekako osetljivu uslugu, informišite se detaljno o kompaniji, njenim referencama, proceduri rada i ceni usluge, proučite detaljno polise o privatnosti i zaštiti podataka, pročitajte recenzije drugih korisnika i uverite se da imate mogućnost provere kopiranog sadržaja pre plaćanja.”

(2) Mit koji kaže: “Neće se to meni desiti” 

Ukoliko do sada nisu imali problema sa gubitkom podataka, mnogi veruju da im se to nikada neće ni desiti. “Nažalost, to je često neminovnost.” objašnjava Marko i dodaje:” Činjenicu da do sada nisu imali problema sa iznenadnim gubitkom podataka mnogi vezuju za kvalitet hardvera ili za iskustvo sistem administratora. Ovo poslednje se manje-više odnosi na pravna lica koja često ne poseduju adekvatan plan u slučaju katastrofe. Naš savet je, ukoliko dođete u situaciju da izgubite važne podatke, a prethodno niste koristili usluge provajdera za spašavanje podataka, da se dobro informišete, detaljno upoznate sa polisama o privatnosti i zaštiti podataka i, na kraju krajeva, uverite se da se iza interesanto dizajniranog internet sajta ne krije prevara.”

(3) Mit o super sistem administratoru

“Često se dešava da medij sa koga je potrebno spasiti podatke pripada kompaniji ili organizaciji i da je, pre prijema u našu laboratoriju, pokušaj spašavanja podataka izveden od strane sistem administratora.”, kaže dalje Marko i dodaje: “u većini kompanija sistem administratore smatraju za male bogove informacionih tehnologija. Sistem administratori su, po pravilu, dobro informisani kada su IKT pitanju. Problem nastaje kada je potrebno specijalističko znanje i iskustvo, odnosno kada za konkretne postupke nema odgovornosti. Od našeg osnivanja, intenzivno radimo na edukaciji sistem administratora i korisnika uopšte.”

(4) Mit o tehnologiji zvezdanih staza

Spašavanje podataka nije uvek moguće. Nekad, i pored vrhunske tehnologije i najboljih stručnjaka, jednostavno nije moguće spasiti podatke. Marko dalje kaže: ” Sa jedne strane, retko se dešava da nismo u mogućnosti da spasimo podatke usled problema koji su vezani za rad samog uređaja, njegov firmver ili konfiguraciju, dok je, sa druge, čest slučaj da je podatke nemoguće oporaviti usled prepisivanja sadržaja, obično tokom pokušaja spašavanja podataka od strane neadekvatno obučenih ili samozvanih stručnjaka.” Postoje, naime, mnogi koji se promovišu kao vrhunske laboratorije koje spašavaju podatke nakon bilo kog oštećenja i često se iza skupih SEO kampanja zapravo krije jedno veliko ništa. Najčešće je to prodavnica računara i opreme koja primljene diskove dalje prosleđje pravoj laboratoriji.

(5) Mit o sigurnosti podataka

Po prirodi posla kojim se bave, kompanije koje spašavaju podatake znaju i kako da se o njima staraju!? Marko se sa ovom konstatacijom ne slaže i kaže:” Netačno! Sigurnost podataka je ključan deo svakog postupka spašavanja podataka. Ne odnose se sve kompanije prema vašim podacima na isti način i retke imaju razrađene procedure i metodologiju kojom se osigurava da vaši podaci ne završe u pogrešnim rukama. Ne poseduju ni sve kompanije adekvatne sigurnosne zaštite, mnoge koje se reklamiraju kao najpovoljnije ne koriste ni antivirusnu zaštitu, a relativno se često dešava da vaše privatne slike ili video materijali nakon izvesnog vremena budu objavljeni na raznim inernet sajtovima. Nekad i kao predmet ucene. Pri izboru kompanije, raspitajte se koje su polise o privatnosti i zaštiti podataka, ima li provajder adekvatnu zaštitu tokom celokupnog procesa ili samo tokom neposrednog spašavanja podataka. Proučite referentnu listu klijenata i tražite na uvid sporazum ili ugovor o poverljivosti podataka pre nego predate medij.”

“Data Solutions posluje gotovo deceniju i tokom godina smo imali priliku da spašavamo podatke sa najrazličitijih uređaja”, kaže Marko i dodaje, “mogu slobodno da kažem da smo do sada videli bukvalno sve, od ljudske greške do prirodne katastrofe. Isto tako, uspeli smo mnogima da dokažemo da neki mitovi mogu lako biti opovrgnuti ako znate kako i imate prave ljude.” dodaje Marko Radenković i pred sam kraj našeg intervjua izdvaja još jedan “mit” koji se kod nas relativno često koristi kao argument za umanjenje cene spašavanja podataka. “Neki klijenti imaju običaj da porede cenu hard diska ili drugog medija sa cenom usluge spašavanja podataka. Jasno je da te dve cene nemaju baš nikakve veze i da cena usluge spašavanja podataka najviše zavisi od stepena oštećenja nekog medija. Nekada je potrebno i po tri ili, čak, četiri donora kako biste spasili podatke koji su zabeleženi na jednom malom delu onog jednog diska čiji se podaci i spašavaju.”

Naš sagovornik iz kompanije Data Solutions za kraj našim čitaocima poručuje da je bekap navika koju treba da steknete. Sve drugo prepustite profesionalcima.


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: