Quantum predstavio novo bekap rešenje za cloud servere

Quantum Corp. provajder za zaštitu podataka na velikim sistemima, najavio je danas softversku platformu vmPro koja će u kombinaciji sa virtualnom mašinom za dedupliciranje biti osnova ponude ove kompanije kada je u pitanju bekap podataka iz cloud-a i disaster recovery rešenja. Kompanija Quantum na ovom rešenju tesno sarađuje sa takođe gigantom Xerox.

Quantum Corp. je osnovana 1980 u San Hozeu u Kaliforniji i od svog osnivanja bila je usko specijalizovana za sisteme koji skladište podatke. Krajem devedesetih kompanija je imala čak 25% udela u tržištu hard diskova, ali je nakon loše LCT serije koje su imale problem sa pregorevanjem čipa bila primorana da proizvodnju hard diskova 2000-te godine proda Maxtoru. Kompanija je nastavila da do danas radi na razvoju rešenja za skladištenje i kreiranje rezervnih kopija.

Kompanije se u izboru rešenja za bekap najčešce odlučuju za softver jednog proizvodjača, serverska rešenja od drugog i tek tada biraju načine za pristup tim podacima u novoformiranom cloudu. Prednost rešenja koje nudi Quantum je u tome što se deduplikacija podataka vrši pre nego podaci i stignu u cloud čime se dramatično povećava brzina te efikasnost clouda, smanjuje quantum_building coloradocena postavljanja, održavanja i kao poslednje ali nikako najmanje važno, sistem je daleko jednostavniji za korišćenje. Quantum je tvrde uspeo da napravi rešenje koje će raditi u skladu sa različitim proizvođačima hardvera što je još jedna pozitivna strana ovog rešenja. Prednosti smeštanja podataka u cloud su poznate, ali kompanijama i dalje najveći problemi predstavljeju troškovi samih servera, dalje cene prenosa podataka i na kraju održavanje. Deduplikacija na koju ukazuje Quantumovo rešenje može dramatično da smanji količinu podataka koja se prenosi.

“Analize su pokazale da kompanija koristi i do 20 puta više prostora ukoliko podatke skladišti na cloudu u poređenju sa tradicionalnim sharing rešenjem”, tvrdi Henrik Rozendal iz Quantuma, “naše rešenje je u stanju da napravi tzv. snapshot virtualnog servera i kompresuje podatke na svega 5% originalne veličine!”

“Uzmimo na primer prosečnu virtualnu mašinu koja ima oko 50 gigabajta. U slučaju da kompanija ima iznajmljenu T1 liniju biće joj potrebno oko 2 sata da kopira jednu mašinu preko WAN-a. Zamislite ukoliko kompanija poseduje 100 virtualizovanih računara? Odgovor je oko nedelju dana, što je složićete se nedopustivo”, dodaje on. Rozendal dalje tvrdi da njihovo rešenje će proveriti duplikate, kompresovati podatke pre nego oni budu prosledjeni na WAN čime će se povećati efikasnost prilikom kreiranja rezervnih kopija, ali i prilikom vraćanja bekapovanih podataka!

Činjenica je da velike kompanije, ali i mala i srednja preduzeća traže načine da modifikuju postojeća rešenja vezana za zaštitu njihovih podataka kako na fizičkim tako i na virtualnim mašinama. Kako će tržište prihvatiti novo rešenje kompanije Quantum ostaje da se vidi. Cena od 2000 američkih dolara mesečno sigurno neće biti popularna u Srbiji.

vmPRO Software – quantum.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: