Svetski dan bekapa

Proizvođači hard diskova garantuju – Vaši podaci su bezbedni

Aprililili! 🙂 Nažalost, zahvaljujući današnoj tehnologiji koja ima za cilj masovnu proizvodnju, a ne kvalitet proizvoda, čak ni novi hard diskovi više nisu potpuno pouzdani za čuvanje podataka. Zato ćemo vas podsetiti još jednom: Bekapujte svoje podatke!

Svetski dan bekapa

Svetski dan bekapa

Pre četiri godine, grupa korisnika Reddit društvene mreže je proglasila 31. mart za Svetski dan bekapa, pod parolom “Ne budite prvoaprilska šala“.

U nekoliko prethodnih članaka smo pokušali da objasnimo različite tehnike bekapa podataka. Svetski dan bekapa nije još uvek zvanično uveden, ali služi kao dobar podsetnik da svi treba da nastavimo da preispitujemo svoje tehnike bekapa.

Po definiciji, bekap je proces kopiranja i arhiviranja kompjuterskih podataka kako bi mogli biti vraćeni, u slučaju gubitka podataka. Sa druge strane, tehnika bekapa u osnovi zavisi od toga koliko su korisniku važni sami podaci i koliko vremena je spreman da utroši na bekapovanje istih. Danas su kupovina prenosivog hard diska ili pristup cloud servisu relativno laki i jeftini. Bekap aplikacije su na dohvat ruke i možete ih dobiti jednostavnom pretragom na Internetu. Tako da – nemati dodatnu kopiju važnih podataka, samo je loš izgovor, a kako je juče bio Svetski dan bekapa, pitamo vas: “Kada ste poslednji put bekapovali svoje podatke?”

Izvor: datasolutionslabs.com
Slika: blog.reddit.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: