Predstavljamo hard disk: WD Veloci Raptor

Solid State Drive ili SSD mediji sve su dostupniji posebno nakon poplava u Aziji i dramatičnog skoka cena hard diskova. Opet, hard diskovi su na svom vrhuncu gledano sa strane tehnologije koja je na njima primenjena, robusni po dizajnu, relativno brzi i pouzdani danas se isporučuju sa maksimalnim kapacitetom od 3TB (diskovi većeg kapaciteta očekuje se da budu dostupni krajem godine). U načelu po brzini pristupa podacima daleko su sporiji od SSD medija, ali danas Vam predstavljemo novi model kompanije Vestern Didžital (WD) koji po svojim karakteristikama može popuniti prazninu između ove dve vrste medija. WD Veloci Raptor od 1TB čiji se pleteri rotiraju 10,000 obrtaja u minuti i sa SATA 3 vezom sa matičnom pločom, model na slici: WD VelociRaptor WD1000DHTZ

Raptor serije WD hard diskova oduvek su bile visoko rangirane u očima entuzijasta i malobrojnima koji su ove diskove koristili za serverske potrebe. VelociRaptor je tako naslednik, slavne serije. Moderni diskovi u 3,5 inča formatu koji se vrte na 7200 obrtaja u minuti nude sasvim prosečne karakteristike uzevši u obzir mogućnosti novih matičnih ploča.  Ukoliko želite bolje performanse vašeg novog računara razmislite o modelu koji predstavljamo. Kapacitet, brzina pristupa, hlađenje to su argumenti kompanije Vestern Didžital kada je model VelociRaptor u pitanju. Isporučuje se u verzijama od 250, 500 i 1000 gigabajta, a karakteristike pogledajte u tabeli:

VelociRaptor se isporučuje standardno u tzv. WD IcePak tray/cooler rešenju. Sam kuler je pasivan i veličine 3,5 inča u koji je zapravo smešten disk od 2,5 inča. Rešenje je prilično dobro jer ne zahteva dodatni ventilator, a disk ima dovoljno prostora da preda toplotu hladnjaku. Dvo i po inčni disk se isporučuje u modernom 15mm z-height kućištu, identično enterprise klasi diskova koji koriste SAS vezu. Važno je napomenuti da se disk sa pločom povezuje standardnim SATA kablom kao na običnim 3,5 inča diskovima.

Poput prethodnih tako i ova generacija WD VelociRaptor diskova je skrojena prema meri hardverskog entuzijaste, gejmera, brze radne stanice, ali i servera. Pleteri koji se vrte brzinom od 10000 obrtaja u minuti manjih su dimenzija tako da je moguće izvući daleko veću brzinu na većim vrednostima LBA zone. VelociRapotor se isporučuje se nešto modifikovanom vezijom firmvera koji brže radi sa 64 MB keša i SATA interfejsom od 6Gb/s. VelociRaptor takođe podržava  WD Rotary Acceleration Feed Forward (RAFF) tehnologiju, koja bi kako tvrde trebalo da obezbedi bolje performanse u uslovima povećane vibracije ako se koristi više diskova u nizu.

Autor svakodnevno koristi Veloci Raptor od 150GB na radnoj stanici baziranoj na Intel Core I7 2700K platformi sa 8GB memorije već nešto više od godinu dana i preporučuje vam bilo koji od VelociRaptor modela, svakako oni sa više keš memorije će raditi brže.


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: