Povratak otpisanih (podataka)

Šta preduzeti ako izgubimo podatke na hard disku? Na ovu temu razgovarali smo sa Markom Radenkovićem, stručnjakom za spašavanje podataka u DataSolutions Laboratoriji.

      – Kako najčešće dolazi do gubitka podataka na računaru?

Najčešće dolazi do gubitka podataka u tri slučaja. Prvi je tzv. ljudski faktor kada ljudi slučajno ili namerno obrišu podatke ili pokupe virus na Internetu koji takođe može da dovede do brisanja podataka. Drugi slučaj je loša izrada memorijskih medija kada dolazi do habanja materijala, otkaza elektronike i sl. A treći slučaj je «viša sila», odnosno nepredviđene okolnosti, udari struje, požari, poplave, itd.

– Ako dođe do gubljenja podataka da li možemo sami da uradimo nešto da bi ih povratili?

Ponekad je to moguće, naročito ako je u pitanju prvi navedeni slučaj (ljudski faktor), odnosno ako ste recimo obrisali bitne podatake iz Recucle Bin-a i sl. Postoje besplatni programi koji mogu da se skinu sa Interneta i da to odrade. Bitno je napomenuti da ako se upuštate u to, savet je da nikako ne treba raditi na tom istom hard disku gde se desilo gubljenje podataka, već iskopirajte sve na drugi hard disk i na tom drugom hard disku radite. U slučaju da nešto ne uradite kako treba, prvi disk će vam ostati za svaki slučaj, pa možete da se obratite za pomoć profesionalcima koji se time bave.

– Ako se to desi, kako teče procedura prijema hard diska?

Hard disk čak i ne morate odmah da odnesete profesionalcima, možete da odete na naš sajt www.datasolutions.rs gde postoji opcija za besplatnu online dijagnozu i online prijem. Tu prođete kroz par jednostavnih koraka i ustanovite šta se desilo sa hard diskom. U slučaju da zaključite da ipak treba da donesete hard disk kod nas, na sajtu postoji detaljno uputstvo kako da izvadite hard disk iz kućišta računara, kako ga spakovati i sve ostalo.

 spasavanje podataka

– Šta ako nije u pitanju hard disk, već se izgube podaci na USB disku, SSD disku, SD kartici, Micro SD kartici ili sl?

Naravno da je i tada moguće vratiti podatke, mi imamo svu potrebnu opremu za to. U tim slučajevima gubljenja podataka na flash-u ili SSD disku, taj disk najčešće mora da se uništi jer moramo da odlemimo memorijske čipove, a zatim specijalnom opremom čitamo sadržaj sa memorijskih čipova. Postupak je nešto duži i komplikovaniji nego kod standaradnih hard diskova ali je moguće uraditi.

– Imate li poruku ili savet za kraj razgovora?

Naravno najbolje je da nikad ne dođe do gubljenja podataka i zato glavna poruka svima je – Napravite uvek rezervnu kopiju podataka (backup)! Backup-ujte svoje bitne podatke na više mesta, a ako i pored svega toga dođe do problema sa gubljenjem podataka obratite se profesionalcima na pravu adresu: www.datasolutions.rs

Izvor: Modli.rs
Slika: Datasolutions.rs


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: