Poplave i hard disk – Kako postupati?

Spašavanje podataka sa poplavljenih hard diskova značajno se razlikuje od standardne usluge spašavanja podataka. Kako je samo oštećenje proizvod specifičnih okolnosti, tako se i sama procedura rukovanja i transporta razlikuje.

Poplavljeni hard disk - Spasavanje podataka

Poslednjih nedelju dana je u Data Solutions Laboratoriju stiglo nekoliko slučajeva oštećenih u poplavi, a kod većine njih nije pravilno postupano od trenutka poplave do trenutka prijema. Nažalost, nepravilno rukovanje poplavljenim hard diskovima dovodi do još većih oštećenja i smanjuje ili u potpunosti onemogućava spašavanje podataka.

To me je motivisalo da napišem ove kratke smernice za rukovanje hard diskom oštećenom u poplavi koje će, nadam se, korisnicima pomoći da ne doprinesu trajnom gubitku važnih podataka.

Ono što nikako ne smete raditi:

– Nemojte UKLJUČIVATI hard disk! – Pokušaj pokretanja hard diska oštećenog u poplavi može trajno uništiti podatke. Ne samo da nema nade da ćete tako pristupiti podacima, nego ćete najverovatnije kontaminiranim glavama uništiti pločice na koje su smešteni podaci . Glave za čitanje/upis podataka će jednostavno izgrebati medij.

– Nemojte ga SUŠITI fenom, grejalicom ili bilo čim drugim! – Koliko god da zvuči paradoksalno, nečistoće i prljavština će se samo još jače zalepiti za sam medij.

– Nemojte ga OTVARATI! – Da bi se komora hard diska otvorila (čak i kod standarnog postupka spašavanja podataka), potrebni su posebni laboratorijski uslovi i stručno znanje.

Nestručnim otvaranjem u kontaminiranim uslovima možete dovesti do većeg ili trajnog oštećenja.

Šta uraditi?

– Stavite hard disk u kesu kako biste sačuvali vlažnost i što pre ga dostavite kod profesionalaca.

Iako se standardno ovakvi slučajevi naplaćuju kao specijalne usluge, Data Solutions Laboratorijama nijednoj žrtvi poplava neće naplatiti dodatne sate provedene na dekontaminaciji komore ukoliko se korisnik pridržavao ovih smernica.

100% uspešno spašavanje podataka sa poplavljenog hard diska je moguće – samo ukoliko se sa njim pravilno rukuje!

Hvala vam što čitate naš blog!


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Jedno misljenje o “Poplave i hard disk – Kako postupati?

Leave a Reply

%d bloggers like this: