Password Generator

Siguran sam da se svi mi sve češće i češće susrećemo sa on-line servisima za koje je potrebna neka vrsta registracije. Kao što znamo, za uspešnu registraciju obično je potrebno uneti osnovne podatke, dakle ime, prezime i email adresu, a zatim odabrati korisnički nalog (username) i lozinku (password).

Tu, kod izbora lozinke, već nastupaju potencijalni problemi. Iz sigurnosnih razloga nije poželjno da odaberemo istu lozinku koju već koristimo na nekom drugom servisu, a svoju kreativnost smo istrošili smišljajući lozinke za Gmail, Facebook, Skype, WordPress blog, za pristup ominjenim forumima, on-line prodavnicama, elektronskom bankovnom računu, ali i za pristup samom računaru, wireless ruteru ili telefonu. Nije lako ponovo, po ko zna koji put osmisliti originalnu lozinku, a da pri tome bude dovoljno sigurna. Naravno, već smo se edukovali i znamo da nije pametno birati lozinke koje sadrže lična imena, imena nama dragih osoba, njihove nadimke, datume rođenja, JMBG brojeve ili još gore lozinke tipa: 12345, admin i sl. Šta onda uraditi, kako osmisliti kvalitetnu lozinku?

Evo nekoliko osnovnih, ali praktičnih saveta za odabir dobre lozinke: Dužina lozinke neka bude minimum 8 karaktera, koristite kombinaciju velikih i malih slova, a uz slova koristite brojeve i specijalne karaktere (@#$%^&). Ako vam deluje previše komplikovano to da pri svakoj registraciji smišljate originalnu i kvalitetnu lozinku možda nije loša ideja da taj posao jednostavno prepustite nekom drugom. Taj neko drugi može biti ova ili neka slična aplikacija specijalizovana za stvaranje kvalitetnih lozinki.

 

password generator slika

 

Password Generator XP je renomirani alat za generisanje lozinki. Dostupan je za korisnike Windows 7 i Windows 8 operativnih sistema, a uz dodatak moguće ga je koristiti i na Linux-u. Omogućava kreiranje lozinki dužine do čak 99 karaktera, a novonastale lozinke odmah možete testirati aplikacijom koja će vam sugerisati kolika je njena sigurnost. Instalacija softvera je brza i jednostavna, tako da Password Generator XP predstavlja jednu od onih aplikacija koju vredi imati na svom računaru, a u prilog tome ide i činjenica da je program potpuno besplatan.

Izvor: Securesafepro.com
Slika: Securesafepro.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: