On-line letovanje (bezbednost podataka dok smo na putovanju)

Prošlo je vreme kada smo na letovanje nosili samo neku dobru knjigu za čitanje na plaži. Danas, pored  knjige, naš verni pratilac na svim putovanjima je smart telefon, a ponekad i eBook Reader, laptop ili tablet računar.

Roming je skup, pa ćemo sigurno potražiti neki besplatan Internet u lobiju hotela, pokraj bazena ili možda u nekom šoping centru ili kafiću. Neretko, kafići i restorani  nude besplatan Internet svojim gostima pod uslovom da baš kod njih nešto naručimo. To nam pruža mogućnost da i tokom letovanja povremeno proverimo e-mail, pristupimo FB nalogu, odigramo našu omiljenu on-line igricu… Sve je to OK, ali problem je što većinu korisnika ne brine činjenica da ovakve javne (i besplatne) Wi Fi mreže mogu biti i te kako nebezbedne.

Evo šta Kaspersky savetuje vezano za bezbednost podataka dok smo na odmoru:

 surfing on the beach. Laptop display is cut with clipping path

Savet 1: Nikada ne ostavljajte uređaje bez nadzora

Ukoliko ponesete na putovanje neki od svojih mobilnih uređaja, nikada ga ne ostavljajte bez nadzora u restoranu ili na plaži. Postoji veliki rizik da Vam ga neko ukrade ili neovlašćeno koristi. Da biste bili bez brige, bolje ih zaključajte u hotelskom sefu.

Savet 2: Preduzmite sigurnosne mere

Iako se ovaj savet takođe primenjuje kod kuće, na putovanjima je posebno bitno da pravilno osigurate svoje uređaje. Ovo podrazumeva kako enkripciju za kodiranje važnih informacija, tako i PIN (ili još bolje, lozinku) za ograničavanje pristupa uređaju.

Savet 3: Zaštita od virusa

Zaštita od virusa je apsolutno neophodna kako kod kuće tako i tokom putovanja. Ovaj savet se ne odnosi samo na laptop računare, već i na tablete i smart telefone. Stručnjaci za bezbednost u kompaniji Kaspersky Lab su do sada zabeležili oko 70.000 slučajeva virusa na telefonima, od kojih je 99 odsto bilo usmereno na Android uređaje.

Savet 4: Pažljivo birajte javna mesta na kojima koristite Internet

Budući da su cene rominga visoke, ljudi često nalaze rešenje u javnim mestima sa besplatnim Internetom. Međutim, trebalo bi da budete oprezni jer su upravo ova mesta magnet za krađu podataka. Jedini način da se zaštitite na ovakvim mestima je da koristite aktivnu VPN vezu. Bez nje nije preporučljivo da proveravate svoje emailove, prijavljujete se na Facebook ili koristite usluge on-line bankarstva.

Savet 5: Dodatne sigurnosne mere

Kao što je bitno da pre odmora zabeležite telefonski broj za otkazivanje kreditne kartice, podjednako bitno je da zapišete kontakt podatke svog telefonskog provajdera. U slučaju da izgubite svoj smart telefon, to će Vam pružiti mogućnost da pozovete kompaniju iz hotela i da ga zaključate, što će sprečiti lopova da obavlja pozive ili surfuje Internetom na Vaš račun.

Izvor: Newsroom.kaspersky.eu
Slika: Yourmindonmedia.com/blog


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: