NSA koristi Facebook za širenje malvera

Da li ste se nekada zapitali šta se dešava, ili može da se desi, kada pristupite nekoj Facebook stranici? Da li pristupanjem sadržaju na nekoj društvenoj mreži izlažete opasnosti podatke na svom računaru? Da li su društvene mreže u obavezi da zaštite svoje korisnike od zlonamernih softvera? Može li “treća strana” da iskoristi posetu Facebook-u i pristupi vašem računaru?

Nakon što je Edward Snowden obelodanio strogo poverljive dokumente Agencije za nacionalnu bezbednost SAD-a (NSA), First Look Media iznosi nove detalje ovih dokumenata koji vam se neće svideti.

NSA

Izvor tvrdi da NSA radi na širenju tajnog pristupa velikom broju računara korišćenjem automatizovanih sistema koji smanjuju nivo ljudskog nadzora u procesu.
NSA se navodno okrenula Facebook-u nakon neuspešnih pokušaja širenja malvera pomoću spam e-mail poruka. Kao lažni Facebook server, Agencija izvodi “man-in-the-middle” napade i širi malvere. Korisnici ove društvene mreže bivaju prevareni pri poseti onoga što izgleda kao obična Facebook stranica. Na taj način, NSA dobija pristup ciljnom računaru i tajnom izvlačenju podataka sa njegovog hard diska.

Portparol ove društvene mreže je izjavio da oni nemaju nikakvih dokaza o navodnim aktivnostima.

Ako su ove informacije tačne, postoji opasnost da milioni korisnika društvenih mreža “ugase” svoje naloge. S druge strane, da li je to zaista rešenje ovog problema? Ako razne agencije i organizacije zaista mogu da ostvare pristup svakom računaru na ovaj način, pronaćiće neki novi. Ipak živimo u vremenu kada veliki procenat ljudi svakodnevno koristi Internet kao sredstvo informisanja i komunikacije. Verovatnoća potpunog prestanka korišćenja Interneta skoro da ne postoji.

Možda bi bilo pametno koristi jedan računar (tablet, telefon) samo za pristup Internetu, a poverljive i važne podatke čuvati na drugim uređajima… Ali to ne rešava problem poslovnim korisnicima kojima je pristup Internetu neophodan za svakodnevno poslovanje, a čiji su podaci zapravo glavni cilj ovih napada pa samim tim i najugroženiji.

Slika: disinfo.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

3 misljenja o “NSA koristi Facebook za širenje malvera

Leave a Reply

%d bloggers like this: