Novi,”rastegljivi” fajl sistem za Windows 8

Pred nama je nova verzija Microsoft Windows operativnog sistema (Windows 8). Uz mnoge novine ističe se novi fajl sistem ReFS (Resilient File System – Elastican fajl sistem prvobitno nazvan “Protogon”).

ReFS je fajl sistem namenjem pre svega da zameni sada već ostareli NTFS (New Technology File System) predstavljen pre gotovo 20 godina. NTFS je takodje doneo mnoge novine kada je trebalo da zameni FAT i HPFS posebno u korišćenju meta atributa, sigurnosnih mera te bolje iskoristi prostor diska. ReFS je prvo zamišljen kao fajl sistem namenjen serverima koji rade pod Windows 8 operativnim sistemom. ReFS je dizajniran da mnogo bolje koristi kapacitet diska, koristi takozvano B+ drvo sada i na meta atributima, broj fajlova u folderu i broj foldera na particiji sada je limitiran 64-bitnim brojem pa je maksimalni kapacitet 1 Yobibyte (sa klasterom veličine 64KB). Merač slobodnog prostora sada vodi računa i o nepopunjenim ostaticima u klasteru, a dužina putanje do fajla sada se meri 32KB vrednošću.

Kako je primenjen sistem B+ drveta i na meta atributima fajl sistem sada alocira sav slobodan prostor pa i onaj koji je preostao nakon upisivanja podataka u neki klaster, meta podaci sada imaju ugradjeni 64-bitni checksum koji se beleži odvojeno. Fajl ima i mogućnost beleženja cheksuma i u odvojenom kanalu što praktično znači da ukoliko meta podaci ili sam fajl postanu oštećeni moguće ih je obrisati bez posebnih radnji što je slučaj sa NTFS medijima.

ReFS ne zahteva poseban API već će postojeći fajl sistem filteri raditi i sa ovim medijima. Nov fajl sistem tako preuzima postojeća rešenja iz NTFS-a poput: BitLocker enkripcije, Access Control liste, USN Journal, symbolic links, junction points, mount points, reparse points, volume snapshots i mnoge druge. Takodje je ugradjena podrška za SVL (Storage Virtualization Layer) kao i mogučnosti sharinga. ReFS ima napredni sistem za bekap podataka pa je tzv. Mirroring sada daleko sofisticiraniji. Sa druge strane mnoge mogućnosti koje korisnici nisu često koristili u NTFS-u su sada izbačeni.

Kako će novi fajl sistem biti prihvaćen ostaje da se vidi, ali treba napomenuti da nije podržan od strane Windows 7 i ranijih verzija.


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

2 misljenja o “Novi,”rastegljivi” fajl sistem za Windows 8

Leave a Reply

%d bloggers like this: