Novi USB 3.1 standard

USB je trenutno najpopularniji standard za prenos podataka, a u toku ove godine očekuje nas najnoviji, USB 3.1 standard, koji će da udvostruči maksimalnu teoretsku brzinu transfera sa 5 na 10 Gbps.

Iza svega stoji industrijska alijansa proizvođača uređaja po USB standardu pod nazivom  “USB 3.0 Promoter Group”, koja je predstavila neke od specifikacija budućeg USB 3.1 standarda. Osnovni napredak je naravno povećanje brzine prenosa podataka, a to je postignuto prvenstveno zahvaljujući efikasnijem načinu kodiranja podataka. Prema najavama USB 3.1 konektori u potpunosti će biti kompatibilni sa predhodnim USB standardima (USB 3.0 i USB 2.0), što konkretno znači da ćemo moći da USB 3.1 uređaje priključimo i na starije računare. Što se konektora tiče tu se još uvek špekuliše različitim podacima. Naime, postoji informacija da će u pitanju biti potpuno novi konektor (Type-C connector), koji će biti nešto manjih dimenzija (veličine današnjeg Micro USB konektora) i da će se isti konektor koristiti na oba kraja kabla za razliku od današnjeg standarda. U tom slučaju kompatibilnost sa postojećim konektorima osiguraće se odgovarajućim adapterima. Dakle, u svakom slučaju kompatibilnost sa predhodnim standardima se ne dovodi u pitanje, ali naravno, ukoliko želimo da u potpunosti iskoristimo prednosti u brzini prenosa podataka moraćemo da nabavimo nove kablove.

USB 3.1 - superspeed

Očekuje se da se uskoro objavi finalna specifikacija ovog novog standarda i tek onda ćemo pouzdano i definitivno znati sve informacije vezano za USB 3.1, a prve implementacije u uređajima očekuju se do kraja 2014. godine.

Kada su u pitanju novi standardi za prenos podataka nikako ne treba zaboraviti ni konkurenciju u vidu već postojećeg Thunderbolt standarda koji postiže još veće brzine prenosa podataka (do 20 Gbps), ali koji još uvek nije šire zaživeo, pa da li će najnoviji USB 3.1 standard ipak dočekati popularnost svojih predhodnika ostaje da vidimo.

Izvor: usb.org, geek.com
Slika: gadgets.ndtv.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: