Novi hakerski napad – invazija se nastavlja

Maliciozni softer, Gameover Zeus, je novi virus koji ugrožava internet korisnike širom sveta. Po rečima američkih i engleskih bezbedonosnih agencija, korisnici imaju manje od dve nedelje da se zaštite od novog hakerskog napada.

CryptoLocker

Gameover Zeus je softver koji je prethodnih dana uzurpirao najveće nacionalne agencije. Najčešće napada preko phishing prevara. Kada pristupi računaru, samostalno šalje spam poruke i tako se širi po mreži. “Miruje” dok se ne ukaže prilika da pristupi ličnim informacijama korisnika, poput šifre za online banking nalog. Tada se informacije preko C&C servera šalju hakerima koji, budući da imaju sve potrebne pristupne podatke, kradu novac sa računa korisnika.

Po proceni FBI-a, Gameover Zeus virusom je zaraženo oko milion računara širom sveta. Potencijalne žrtve mogu se zaštititi instaliranjem anti-virusa i najnovije verzije operativnog sistema. Uložen je veliki napor nacionalnih agencija NCA, FBI i Europola, otkriveni su serveri koji koordiniraju napadima pa korisnici imaju dve nedelje pre nego što se malver ponovo aktivira.

Dodatni problem pravi još jedan agresivni malver koji se širi pomoću Gameover Zeus softvera, a to je CryptoLocker. Njime je zaraženo oko 250.000 računara. CryptoLocker enkriptuje sve podatke na zaraženom računaru i traži “otkup” kako bi korisniku dozvolio da im ponovo pristupi. Traženi iznos je oko 300$ odnosno 1 Bitcoin. Korisnik ima određeno vreme za koje može da uplati navedeni iznos, a nakon toga cena raste.

Odeljenje pravosuđa SAD-a podnelo je žalbu u kojoj se navodi da je ruski državljanin Evgeniy Mikhailovich Bogachev vođa kriminalne organizacije koja je odgovorna za stvaranje i širenje ovog malvera. Takođe se pominju saradnici/saučesnici pod pseudonimima “Temp Special”, “Ded”, “Chingiz 911” and “Mr. Kykyprky”. Trenutna procenjena šteta koju je izazvao CryptoLocker je oko 100 miliona dolara.

Hakerski napad je nešto što će nam, izgleda, postati svakodnevna pojava.
Savet: Instalirajte provereni antivirus i ažurirajte svoj operativni sistem, to bar ne bi trebalo da bude problem. Ako je to sve što nam je potrebno da se zaštitimo od ovog opasnog softvera, ne čekajte više ni trenutak. Ne škodi… A svakako može da koristi 🙂

Pratite naš blog, čuvajte svoje podatke!
Data Solutions Laboratorija

Izvor: telegraph.co.uk
Slika: icomputerdenver.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

2 misljenja o “Novi hakerski napad – invazija se nastavlja

Leave a Reply

%d bloggers like this: