Najbolji eksterni hard diskovi

Korisnici računara najčešće kupuju eksterne hard diskove kako bi bekapovali dokumente, slike, video snimke sa odmora i ostale njima vredne podatke u slučaju da hard disk na kome se ti podaci skladište otkaže.

Još jedna godina je iza nas i uvek isto pitanje klijenata – Koji eksterni hard disk koristiti za bekap podataka? Napravili smo listu od 5 proizvođača koji su se do sada pokazali kao najbolji:

Buffalo Technology
Buffalo Technology je poznat po proizvodnji dugotrajnih eksternih hard diskova sa tankim kućištem i zaštitom od potresa. Ova kompanija pravi jedne od  najboljih eksternih hard diskova na tržištu. Ako tražite koristan prenosivi hard disk koji može da pretrpi pad i koji možete da nosite sa sobom na posao, Buffalo Technology ispunjava sve vaše kriterijume.

Transcend
Transcend-ov StoreJet je veoma dugotrajan sa kapacitetom preko 1TB i brzinom prenosa podataka od 5Gbps. Transcend ne proizvodi interne modele, ali ima veliki izbor prenosivih hard diskova.

Eksterni hard diskovi

Seagate
Najpoznatiji Segate-ov model je Backup Plus Portable Hard Drive. Ovaj model ima mogućnost “socijalnog” bekapa vašeg FB-a i deli sadržaj jednim jednostavnim klikom. Seagate ima vrlo pouzdane proizvode i gotovo neverovatne karakteristike, ali je njihova cena daleko od pristupačne.

Western Digital
My Passport Essential ima najbolje ocene, ali to ne treba da čudi jer je ovaj WD-ov model mali, prenosiv i ima memoriju do 2TB podataka.

ioSafe
ioSafe je dizajnirao svoje modele eksternih hard diskova tako da mogu podneti najgore prirodne katastrofe. Otporni su kako na vatru, tako i na vodu, a možete ih i fizički pričvrstiti za podlogu kako biste sprečili njihovu krađu. Zaštićeni su od požara u trajanju od pola sata na oko 600 stepeni i čuvaće vaše podatke u vodi 3 dana, na 3 metra dubine. Njihova usluga spašavanja podataka će pokriti bilo koju potencijalnu digitalnu katastrofu.

Članak je preuzet sa Data Solutions Labs | Data Recovery Blog – Top 5 external hard drives

Hvala vam što čitate naš blog!


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

9 misljenja o “Najbolji eksterni hard diskovi

 1. Ilija says:

  Koji konkretno biste mi preporucili?
  Koji se bas izdvaja po kvalitetu u smislu da takoreci ima dug rok trajanja itd?
  Sta je sa Verbatim-om mnogi hvale njihove diskove i Flash memorije, takodje Toshiba i Kingston zar i oni nisu takodje kvalitetni?
  Planiram da kupim neki kapaciteta od 500Gb ili 1Tb pa sam u velikoj nedoumici oko kvalitetnog izbora?
  I jos nesto.
  Ja imam desktop racunar sa USB portovima pozadi i na prednjem delu kucista ispod tastera za paljenje racunara.
  Moze li eksterni sa USB 3.0 konekcijom na mom racunaru ili samo USB konekcija?
  Hvala Vam na pomoci i sugestijama.
  Srdacan pozdrav.

 2. Ćao Ilija,

  Nažalost, ne postoji disk koji bismo mogli da preporučimo kao potpuno pouzdan ili najbolji.
  To je svakodnevno pitanje klijenata na koje ne možemo dati potpun odgovor jer, zahvaljujući današnjoj masovnoj proizvodnji, kvalitet hard diskova je znatno opao. Trenutno postoje samo dva proizvođača hard diskova – Seagate i Western Digital i ti hard diskovi se pakuju u eksterna kućišta koje prave Toshiba, Verbatim, Transcend… Tako da je razlika relativno mala, neki imaju opcije bekapa i slično, a drugi ne, neka eksterna kućišta su bolje izrade nego druga…
  Upravo zbog potrebe za preporukom oko kupovine hard diska, pokrenuli smo projekat testiranja hard diskova http://www.datasolutions.rs/srp/spasavanje-podataka/spasavanje-podataka-testovi-hard-diskova.html .
  Tako možemo klijentima preneti naša iskustva sa određenim diskovima i dati preporuku koji disk je dobar izbor za koje korisnike. Za sada je prikazan samo jedan test internog hard diska od 500GB, ali uskoro ćemo objaviti i test eksternog, a zatim i mnoge druge, kako budu izlazili novi modeli.
  Prenosivi diskovi ne bi trebalo da se koriste za skladištenje i čuvanje podataka već za prenos podataka sa jednog računara na drugi, skladištenje podataka čiju kopiju imate na još nekom mediju i sl. Oni se nose u tašni, ostavljaju u autu i izloženi su potresima i udarcima pa je i verovatnoća gubitka podata sa njih velika.
  Možete nabaviti NAS storage na kome ćete skladištiti važne podatke po mogućstvu bar sa dva hard diska koji će biti povezani u Mirror niz. To je jedan primer malo sigurnijeg skladištenja.

  Nadamo se da smo adekvatno odgovorili na Vaša pitanja. Ako Vam je potreban još neki savet, slobodno nam pišite, sa zadovoljstvom ćemo Vam pomoći i odgovoriti na svako pitanje, naravno koliko je u našoj moći 🙂

  Srdačan pozdrav,
  Data Solutions team

 3. Nikola says:

  Kakva je razlika izmedju backup opcije i obicne eksterne memorije.
  Da li je bolje da uzmem
  ovaj http://www.winwin.rs/eksterni-hard-disk-hdd-2-5-1tb-toshiba-store-edition-red-usb-3-0-data-recovery-px1796e-1j0r.html

  ili ovaj
  http://www.winwin.rs/eksterni-hard-disk-hdd-external-2-5-1tb-transcend-ts1tsj25m3-8mb-usb3-0.html
  I da li oupste da ga kupim jel cu ja na tome imati filmove pa cu prenositi filmove i tako to da imam na moru za laptop.I ako stoji ili padne jel moze da se desi da m neki podaci nestanu.

 4. Ćao Nikola,

  Backup opcija na eksternim hard diskovima je opcija automatskog backup-a koja omogućavanja sinhronizaciju sa računarom i automatsko backup-ovanje podataka pritiskom na backup dugme.
  Kao što možete pročitati u prethodnom komentaru, prenosivi diskovi ne bi trebalo da se koriste za čuvanje podataka upravo zbog mogućnosti potresa i padova. Pogodni su baš za situacije kao što je odlazak na odmor gde na njemu možete poneti filmove, a ako nosite laptop, možete slike prebaciti na laptop i na eksterni kako biste bili sigurni da ćete ih sačuvati dok se ne vratite sa letovanja (u slučaju da otkaže kartica iz fotoaparata ili disk na laptopu).
  Nikako ne treba držati na njemu podatke koji su Vam važni, a da pritom nemate njihovu kopiju.
  U principu Vam je svejedno koji ćete od ova dva diska uzeti, ali ako Vam se sviđa opcija automatskog backup-a, svakako je Transcend bolji izbor za Vas. Razlike u kvalitetu ili nema ili je neznatna (oba su nam dolazila na recovery 🙂 ).

  Najbolje što možete da uradite za podatke koji su Vam važni je da imate više kopija na fizički odvojenim mestima, to se za sada pokazalo kao jedini sigurni način sprečavanja gubitka podataka.
  Naše iskustvo je pokazalo da nam hard disk jedino može garantovati brzinu, kapacitet i ostale performanse, sigurnost podataka ne.

  Veliki pozdrav,
  Data Solutions team

 5. Nesa says:

  Postovani,

  Imam sistemski od 250GB i HDD od 1TB za podatke(popunjen 50%), oba Seagate.
  Koji preporucujete da nabavim kao backup?
  Koja je opcija bolj I zasto?

  Da li je bolje externi ili interni od 1TB?
  Pozdrav

  Nesa

  PS. Molim Vas da mi odgovor posaljete na mail.

 6. danijel says:

  Pozdrav. Hteo sam da vas pitam za savet.
  Hocu da kupim externi hard i razmisljam izmedju Toshiba store canvio 1tb i Wd my passport ultra 1tb.

  Recite mi koji mi savetujete. Nasao sam na netu da pise da wd my passport ultra nema kao ostali diskovi prikljucak usb na sata,nego usb na pcb,tj. da ide usb direktno na disk.
  Pa je u slucaju fizickog kvara teze povratiti podatke i da wd automatski enkriptuje podatke.
  Dali to znaci da ih automatski zapisuje na neki poseban nacin na disk?
  Recite mi kakva su iskustva sa ova dva diska i koji mi savetujete. Hvala puno

 7. Poštovani Danijele,

  Ako se odlučujete između ta dva, uzmite Canvio.
  Kao što smo već naveli, ne postoji disk za koji se može reći da je 100% pouzdan.
  Što se tiče enkripcije, to je istina. Elektronika na WD-u jeste spojena sa USB izlazom, ali većina današnjih eksternih diskova je takva (upravo Toshiba je izuzetak).

  P.S. Kolega Vam je već odgovorio na pitanja, ali svakako je korisno da odgovor bude i ovde, zbog drugih čitalaca.

  Pozdrav,
  Data Solutions team

 8. ivan says:

  Pozdrav. i ja se razmisljam izmedju ta dva pa recite zasto pre preporucujete canvio od my passport ultra? Hvala

  Wd ima bolji softwer i opciju da se disk stavi u sleep mode,a i tosiba sam cuo da je dobra.

Leave a Reply

%d bloggers like this: