Mladi i bogati (Larry Page – kratka biografija)

Osnivači Google-a Larry Page i Sergey Brin preko noći su postali milijarderi kada je njihova kompanija «Google Inc.» 2003. godine izašla na berzu. Praktično za jedan dan njihovo bogatstvo je procenjeno na nekoliko milijardi dolara i samim time skrenuli su na sebe pažnju svetske javnosti i proglašeni za najmlađe milijardere u Americi.

Lawrence (Larry) Page danas se nalazi na poziciji glavnog izvršnog direktora Google-a. Njegovo bogatstvo se trenutno procenjuje na preko 20 milijardi dolara. Larry Page rodio se 26. marta 1973. godine u East Lansingu, u Michiganu.  Oba roditelja bili su profesori računarskih nauka na Univerzitetu u Michiganu, a Larry je očigledno nastavio putem svojih roditelja. Školovanje je započeo u školi Okemos, a maturirao je u srednjoj školi u East Lansingu, 1991. godine. Uskoro je stekao diplomu IT inženjera na Univerzitetu u Michiganu nakon čega je magistrirao iz područja računarske nauke na Stanfordu. U svojim intervjuima otkrio je kako je interes za ovu oblast rada pokazivao još od malena i da je već od 12 godine znao da će jednog dana imati svoju kompaniju i da će biti uspešan u tome.

 larry page

Nakon što se upisao na Stanford bio je u potrazi za disertacijama vezanim za matematička svojstva World Wide Web-a u čemu ga je podržavao njegov mentor Terry Winograd. Larry se tada pokušavao baviti problemom pronalaženja web stranica na potpuno novi način, a onda mu se na tom projektu pridružio i kolega sa Stanforda – Sergey Brin. Uskoro su njih dvojica postali jako dobri prijatelji. Zajedno su razvili PageRank algoritam i došli do saznanja da bi se to moglo iskoristiti za izgradnju pretraživača koji bi bio daleko superiorniji od svih tada postojećih. Kreiraili su program koji analizira veze između sajtova, polazeći od pretpostavke da je ona stranica koja ima najviše međusobnih veza sa ostalim koje sadrže adekvatnu ključnu reč ili frazu najrelevantnija, pa su vršili rangiranje stranica upravo po broju takvih linkova. Novostvoreni pretraživač je davao mnogo bolje rezultate od svih postojećih pretraživača, a istovremeno višetruko smanjivao vreme pretrage relevantnih web stranica. Od tada do danas Google je mnogo puta menjao i usavršavo svoj algoritam za rangiranje web stranica i na taj način opstao i ostao neprikosnoven do dana današnjeg.

lary page2

O uspesima Larry Page-a može se dugo pričati, ali činjenica je da se radi o osobi koja je postigla mnogo u ovoj oblasti i osobi koja je uvela novine u svetu računara koje predstavljaju svojevrsnu revoluciju. U međuvremenu bogatsvo dvojice osnivača Google-a se višestruko uvećalo, a s obzirom na konstantan rast rejtinga kompanije sasvim je izvesno da će njihov konto u banci iz meseca u mesec biti sve veći, ali mora se priznati – zasluženo. Mnogi im na tome zavide, ali ne treba zavideti, jer na njihovom primeru se mnogo toga može naučiti.

Izvor: Forbes.com
Slika: Ideastream.org, Google.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: