Koristite “Cloud” – štedite novac i energiju?

Većinu organizacija prelazak na “cloud computing ” asocira na uštedu novca, ali na ovaj način štedi se i energija. Prosečna kompanija može smanjiti potrošnju energije za 65 do 85 posto ukoliko se prebaci na cloud alate, kakvi su Google Apps, navode u Guglu. Manja potrošnja energije dovodi i do manjeg zagađenja, kažu iz Google-a.

Cloud computing

Drugi opet, pitanja vezana za sigurnost podataka vide kao glavni problem kada razmišljaju o prebacivanju na “cloud computing”. O uštedi energije malo ko razmišlja, a kompanije mahom koriste cloud jer žele da povećaju profit, smanjenjem troškova. Međutim, gledano sa ekološke strane “cloud computing” ima višestruke prednosti. Ukratko, korišćenje tehnologija baziranih na “cloud” tehnologiji učestvuju u smanjenju emisija ugljen dioksida i energije koje koriste. Tako je Google nedavno objavio izveštaj koji tvdi da se prebacivanjem na Google Apps i druge online alate za produktivnost, smanjuje potrošnja energije za čak 85 posto!? To je nemoguće rekli su mnogi…Ova kompanija sada ima dokaz da cloud computing štedi energiju i novac vladinim agencijama i kompanijama uopšte. Naime, nedavno je US General Services Administration (USGSA) objavila dokument koji tvrdi da uštede koje je ova organizacija google-solar-vetrenjaca zastita podatakaupela da ostvari treba prepisati ovoj novoj tehnologiji. Organizacija se prebacila na Gmail 2011. godine  i u to vreme je očekivala da na ovaj način uštedi čak 3 miliona dolara samo na operativnim troškovima sa e-mail porukama. Od kada organizacija koristi i druge Google Apps, očekuju se dalje uštede na svojim na računima za električnu energiju. Sa više od 17.000 korisnika širom zemlje, USGSA je pojedinačno veliki korisnik, koji sada omogucavaju Guglu dovoljno podataka za praćenje aktivnosti korisnika koje dalje koristi da reguliše potrošnju energije pre i nakon korišćenja Google servisa.

Primera radi, pre prelaska na usluge koje pruža Gugl kroz svoje “cloud” aplikacije i servise USGSA je imala 324 servera dok danas ova vladina agencija sada održava samo 61. Zbog smanjenja broja servera, ukupna potrošnja električne energije je smanjena za čak 93 posto. Analitičari su dalje procenili da je na ovaj način smanjena emisija CO2 za oko 85 posto.

Kako tvrde u Guglu, kada je se organizacija “preseli” u Google Apps, očekuje se da na ovaj način smanji potrošnju energije za čak 90 posto, dok se troškovi hlađenja mogu smanjiti takođe za 90 posto. Sve u svemu, Google tvrdi da je prebacivanje na “cloud” može osigurati uštedu energije za čak 87 posto. Troškovi i ušteda energije doveli su do smanjenja broja servera. Procenjuje se da kompanije poput Gugla mogu na ovaj način povećati efikasnost i stepen iskorišćenosti svojih resursa i na taj način dodatno smanjiti emisiju štetnih gasova u atmosferu.

 


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Jedno misljenje o “Koristite “Cloud” – štedite novac i energiju?

Leave a Reply

%d bloggers like this: