Koliko su lični podaci zaista lični?

Ponemon Institute je tokom januara sproveo tradicionalno istraživanje o tome koliko IT kompanije drže do privatnosti ličnih podataka. Uzorak je obuhvatio oko 7000 odraslih osoba, od kojih je zatraženo da navedu po pet kompanija kojima najviše veruju kada je u pitanju privatnost podataka. Rezultati istraživanja objavljeni su 28. januara i možemo reći da su prilično interesantni.

Prvo mesto zauzela je kompanija American Express, a odmah iza nje našao se Hewlett-Packard. Od poznatijih tehnoloških kompanija tu su još Amazon na trećem mestu i IBM na četvrtom. eBay je zauzeo deveto mesto, a Microsoft i Mozilla su se ove godine prvi put našli na listi i to na 17. odnosno 20. mestu. Sa druge strane, mnoge poznate IT i tehnološke kompanije, koje su prethodnih godina bile među top 20 kompanija, sada su mnogo lošije ocenjene. Iz top 20 su ove godine ispali Apple, Google, Facebook, Yahoo, Dell i AOL.

Privatnost na niskim granama

Čak 59 odsto ispitanika je navelo da je privatnost najviše ugrožena na društvenim mrežama, korišćenjem pametnih mobilnih telefona, ali i sve prisutnijim geotreking alatima. Skoro polovina ispitanika je izjavila da su u prethodne dve godine primili bar jednu notifikaciju o mogućnosti zloupotrebe njihovih podataka, dok je 77 odsto od tih korisnika naznačilo da su te notifikacije poljuljale njihovo poverenje u kompanije na koje se notifikacije odnose. Kao najveća pretnja privatnosti naznačena je „krađa identiteta“, nakon čega sledi mogućnost praćenja od strane države i državnih institucija, dok je zloupotreba podataka na trećem mestu.

Dalje u istraživanju naglašeno je da su ispitanici lične informacije najčešće davali u cilju online šopinga. Samo 35 odsto ispitanika izjavilo je da smatraju da imaju kontrolu nad ličnim podacima. Ovde je možda najuočljiviji trend gubitka poverenja u kompanije, pošto taj procenat stabilno opada iz godine u godinu.

Zaključak je jasan. Upravo su razni navodi kao što su nedavno objavljene informacije da će Instagram prodavati slike bez vašeg odobrenja, uticali da sve manje imamo poverenja u IT i tehnološke kompanije. Informacije su najvrednija roba, pri čemu se tržište informacija, naročito ličnih, drastično širi. Stoga i ne čudi da su mnoge kompanije rešile da, čak i po cenu daljeg nepoverenja korisnika, iskoriste podatke koje su prikupile.

Izvor: news.cnet.com
Slika: venturebeat.files.wordpress.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Jedno misljenje o “Koliko su lični podaci zaista lični?

Leave a Reply

%d bloggers like this: