Knjiga “Umetnost obmane” autora Kevina Mitnika i Vilijama Sajmona

Naslovna strana knjige "Umetnost obmane"Danas jedan od najvećih stručnjaka iz oblasti bezbednosti IT sistema, Kevin Mitnik, nekad je bio jedan od najpoznatijih hakera. Njegova hakerska karijera završena je zatvorom, nakon čega je ovaj stručnjak svoje znanje počeo da koristi na društveno mnogo prihvatljiviji način. Sada je on savetnik za računarsku bezbednost i jedan od osnivača konsultantske kompanije „Defensive Thinking“ u Los Anđelesu. Jedna od stvari sa kojom je pokušao da utiče na povećanje bezbednosne svesti zaposlenih u kompanijama je i knjiga „Umetnost obmane“ (u originalu „The Art of Deception”), koju je napisao zajedno sa Vilijamom Sajmonom, autorom desetak knjiga koji je više puta nagrađivan za svoj rad na filmu i televiziji.

U ovoj knjizi Mitnik i Sajmon su uspeli da da na jednostavan i efektan način, pripovedajući kroz izmišljene primere, pokažu koliko je jednostavno doći do tajnih podataka u bilo kojoj kompaniji. Svaki od primera je nakon toga prokomentarisan, tako da čitalac može da uvidi kakve su tehnike obmane korišćene i objašnjeno je kako bi trebalo da se one prepoznaju u startu i da se potencijalna žrtva zaštiti. Mete napada uglavnom su bili podaci koji se nalaze negde u računarima, ali Mitnik je pokazao da za tako nešto nije neophodno čak ni da se upali kompjuter. Sve što treba je da se otkrije pravi način kako od zaposlenih izvuku informacije koje u normalnim uslovima nikad ne bi pristali da daju osobi koju ne poznaju. Drugim rečima, u svojoj knjizi Mitnik i Sajmon su pokazali da nije teško doći do tajnih informacija čak i u kompaniji koja ima vrhunsko obezbeđenje IT sistema. Da bi se provalilo u sistem više nisu potrebni hakeri kakve nam predstavljaju u holivudskim filmovima, već osoba koja zna kako da izmanipuliše zaposlene u kompaniji i da ih navede da im sami daju tražene informacije.

Dakle, najranjiviji deo bezbednosti nisu IT sistemi, već zaposleni u kompaniji. Cilj ove knjige bio je upravo da skene pažnju nadležnim stručnjacima u kompanijama da treba da edukuju zaposlene kako bi prepoznali i sprečili pokušaje ovakvih „hakerskih“ napada. Osim primera, u drugom delu knjige dati su i konkretni saveti koji će im pomoći u tim nastojanjima.

Preporučujemo da pročitate „Umetnost obmane“, knjigu koja na osvežavajući i drugačiji način govori o zaštiti računarskih sistema.

Slika: www.kucazasunce.com
Izvor: knjiga „Umetnost obmane“


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: