Kako zaštititi podatke u 10 koraka?

Poslednjih dana mediji izveštavaju o novim zakonskim regulativama koje su vezane za privatnost podataka poput ACTA, SOPA ili PIPA. Javnost polemiše. Vodeći internet servisi koji su godinama pratili naše navike sada menjaju polise i objedinjuju servise. Krađa identiteta putem podataka dobijenih preko interneta je odavno stvarnost.  Sprema li se zaista rat protiv piraterije? Informaciona tehnologija je deo našeg svakodnevnog života, internet je deo nas i mi smo deo njega. Pitali smo stručnjake da li postoji način na koji možemo zaštititi podatke, lične informacije, naše računare…

1. Čuvanje

Način na koji se odnosimo prema ličnim informacijama, i podacima uopšte, najvažniji je korak u zaštiti podataka. To je zapravo stav. Pa tako, lične dokumente, poput pasoša ili kartice za identifikaciju, treba brižljivo čuvati na za to predviđenim mestima. Podatke ne treba smeštati na servise koji nisu akreditovani, ali ih je potrebno backup-ovati i kopije čuvati na mestima koja neće biti kompromitovana.

2. Uništavanje

Nepotrebne sitnice koje sadrže lične informacije, poput računa, izvoda iz banaka ili bankomata, treba uništavati kada više nisu potrebne.

3. Sigurno slanje

Ukoliko treba da pošaljete lični dokument ili prosledite neku ličnu informaciju, proverite servis unapred, a ukoliko šaljete poštom, pitajte nadležnog koji je najsigurniji metod.

4. Ne delite informacije

Uvek razmislite pre nego podelite neku informaciju preko interneta, kao i sa kime je delite. Budite obazrivi kada nepoznati od Vas traže lične informacije putem telefona, email poruka ili lično i ne delite ih pre nego se uverite ko je osoba. Ukoliko imate sumnju, prijavite to nadležnima.

5. Menjanje šifara

Koristite različite šifre ili PIN brojeve na karticama i obratite posebnu pažnju kada koristite javne računare.

6. Sprečite tzv. Spyware

Kupite dobre antivirusne softverske pakete i zaštitite Vaše računare. Nabavite takođe i spyware programe koji će se starati o ličnim podacima.

7. Zaštitite SMS poruke

Postoje aplikacije za smart telefone koje omogućavaju da Vaše SMS poruke budu uklonjene sa vašeg, ali i telefona primaoca.

8. Uništavanje podataka

Brišite nepotrebne podatke sa Vašeg računara tokom korišćenja, ali obavezno podatke uništite pre nego prodate, zamenite ili bacite Vaš stari računar. Uništavanje podataka ne znači formatirati particiju ili obrisati je, već uništiti podatke sektorskim prepisivanjem tako da je spašavanje podataka nemoguće. Ne oslanjajte se na servise poput Google-a, Yahoo-a ili Facebook-a da će obrisati Vaš nepotreban sadržaj ili istoriju naVašem profilu.

9. Koristite poslednju verziju internet pretraživača

Poslednji, ali nikako najmanje važan korak, je internet pretraživač. Uvek update-ujte Vaš pretraživač i instalirajte sve potrebne plug-in komponente. Ne instalirajte neproverene aplikacije.

10. Offshore surfovanje

Postoje kompanije koje nude surfovanje internetom preko VPN ili proxy servera postavljenih na offshore lokacijama za nekoliko evra mesečno.

 


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

2 misljenja o “Kako zaštititi podatke u 10 koraka?

Leave a Reply

%d bloggers like this: