Kako da sami proverite stanje hard diska?

Ukoliko primetite da je hard disk odjednom postao značajno sporiji, ili je počeo da ispušta čudne zvuke, ili su tokom rada počele da se pojavljuju neobične greške koje ukazuju na potencijalni kvar hard diska, krajnje je vreme da proverite ispravnost diska.

Pre nego što pristupite proveri hard diska uz pomoć bilo kojih alata – sve podatke kopirajte na drugi hard disk! Ako ste jedan od retkih savesnih korisnika i redovno pravite bekap važnih podataka, možete biti bezbrižni i slobodno proverite stanje hard diska.

Pojedine probleme možete rešiti i sami – evo kako:

cmd

Za početak proverite da li se radi o ozbiljnijem hardverskom problemu jedostavnom upotrebom alata «CHKDSK» koji se nalazi integrisan u Windows operativnom sistemu.

– Kliknite na Windows «Start» dugme i u pretraživač upište CMD.
– Desnim klikom miša na CMD (Command Prompt) otvoriće se nove opcije gde treba odabrati «Run as Administrator».
– Kada se otvori CMD konzola, treba odabrati disk koji želite da proverite. Npr. Ako želite da proverite D disk treba da upišete «D:» (bez navodnika) i pritisnete Enter.
– Upišite naredbu CHKDSK i pritisnite Enter.
– Sačekajte nekoliko minuta za rezultate provere.

– Ukoliko u rezultatima piše «Windows has scanned the file system and found no problems. No further action is required» i poruka «0 KB in bad sectors», to znači da je disk D u redu i da možete biti mirni.

– Ukoliko u rezultatima postoje greške i ukoliko te greške nisu loši sektori (Bad Sectors), onda upišite komandu CHKDSK / F i pritisnite Enter.
– Dobićete obaveštenje da je disk trenutno aktivan i na prvo pitanje odaberite odgovor N (ne), a zatim na drugo pitanje odaberite Y (da), čime ste potvrdili da želite da CHKDSK obavi popravku podataka nakon restarta računara. Taj proces može trajati relativno dugo (10 – 20 minuta), tako da – naoružajte se strpljenjem.

* Vrlo je važno da budete svesni činjenice da CHKDSK može napraviti i problem sa ispravnim podacima. Alat može u toku skeniranja prepoznati neke ispravne fajlove kao oštećene, prebaciti ih u poseban direktorijum i promeniti im ekstenziju u *.chk. Na taj način, može ugroziti fajlove koji prvobitno nisu imali problem i vi ste im bez problema pristupali.

– Ukoliko u rezultatima imate loše sektore, onda upišite komandu CHKDSK / R i pritisnite Enter. Dalje je ista procedura, dakle na prvo pitanje odgovorite N, na drugo pitanje Y i sačekajte da CHKDSK obavi skeniranje računara i ukloni loše sektore.

– Kada ste sve to uradili, na kraju možete uraditi još jednu brzu proveru stanja svih hard diskova koje imate u svom računaru tako što ćete ponovo pokrenuti Comand Prompt i upisati naredbu WMIC i pritisnuti Enter. Ubrzo ćete dobiti odogovor «wmic:root/cli» i tu treba da upišete DISKDRIVE GET STATUS i pritisnete Enter. U zavinosti od broja diskova koje imate u računaru, za svaki ćete dobiti posebno odgovor i, ako je sve u redu, pisaće «OK»

Ovo nisu komplikovane stvari, za mnoge korisnike računara verovatno trivijalne, ali uvek ima i onih kome saveti ovog tipa dobro dođu.

Ukoliko se radi o ozbiljnijem problemu, uvek je najmudrije disk odneti profesionalcima. Postoje oštećenja koje ni iskusni korisnici računara ne mogu samostalno rešiti. Ukoliko disk lupa, škripi, pišti ili se ne pokreće uopšte, najbolje je isključiti računar. Pokretanjem oštećenog hard diska može doći do trajnog oštećenja medija što znači trajni gubitak podataka.

Ako nije u pitanju ništa od navedenog i računar samo radi usporeno, pokrenite alat i proverite stanje hard diska. Nadamo se da smo bar nekome pomogli, makar malo.

 


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: