Kako proveriti ispravnost hard diska

Ništa ne traje zauvek, pa ni hard diskovi nisu izuzetak. Otkaz hard diska dovodi do gubitka podataka. Ne postoji način da se to promeni, ali postoji da se spreči gubitak podataka.
Verovatno ste ovo već čuli? Ali, vaš hard disk će na kraju otkazati. Pravo pitanje nije da li će već kada će otkazati i jedina stvar koju možete uraditi je da preduzmete prave korake kako biste smanjili rizik.

Prvi korak je da se uverite da imate pravi bekap plan i da su koraci oporavka brzi i bezbolni. Nažalost, bekap ne pokriva uvek kompletan gubitak podataka. Uvek postoji mogućnost da ste napravili neke važne fajlove i ažuriranja u periodu između poslednjeg i planiranog bekapa. Kako onda možemo smanjiti rizik?

Kako proveriti ispravnost hard diska

Proverite ispravnost svog hard diska
Razmislite o stanju svog hard diska. Ne morate čekati da se pojavi očigledan problem pre nego što preduzmete korake da sačuvate svoj disk. Isplanirajte redovne “provere” pre nego što izgubite svoje podatke.
Svaki proizvođač hard diskova obezbeđuje vam alate pomoću kojih možete proveriti ispravnost hard diska i nudi različite nivoe opcija za popravku. Mnogi od ovih programa vam mogu omogućiti pravovremeno upozorenje, ali uključuju mnogo više opcija nego što je potrebno za standardnu proveru.
Umesto toga, razmislite o korišćenju alata drive diagnostic utility. Postoje različiti alati za dijagnostiku koje možete skinuti, a na vama je da odlučite koji od njih najviše odgovara vašim potrebama. HD Tune je besplatni alat koji će vam omogućiti proveru stanja vašeg hard diska, ali i skeniranje grešaka i loših sektora (bad sectors/blocks). Većina besplatnih alata podržava sve formate internih i eksternih hard diskova, uključujući SSD, USB flash memorije i memorijske kartice, kao i većinu operativnih sistema.

Šta uraditi nakon skeniranja?
Ako ne posteje nikakvi znaci grešaka ili loših sektora na vašem hard disku, to znači da on funkcioniše normalno i radiće, nadamo se, do sledeće provere. Međutim, ako ste pronašli probleme na vašem disku, morate da nastavite dalje i probate da ispravite koliko možete. Tada je pravi trenutak da upotrebite alat za dijagnostiku koji nudi proizvođač vašeg hard diska. Ponovo skenirajte oštećeni disk i primenite opcije za popravku kako biste obnovili njegove funkcije. (Podrazumeva se da ste redovno pravili bekap vaših podataka. Ukoliko niste, prvo bekapujte podatke, pa tek onda primenite alat.)

Poslednji korak
U slučaju da je sve dobro prošlo sa alatom, vaš hard disk je sada oporavljen i radi kako bi trebalo. Sada uradite bekap svih podataka koji se nalaze na vašem hard disku, napravite raspored bekapa koji će se pokretati svaki dan, između dva bekapa čuvajte važne podatke u klaudu i planirajte kupovinu novog hard diska koji će zameniti onaj koji ste upravo oporavili.
Zapamtite – hard disk koji sada imate je vremenska bomba koja otkucava i mora biti zamenjen što pre je moguć,e inače rizikujete da izgubite važne podatke. Disk obično može da radi mesecima, pa čak i godinu dana, pre nego što se pojavi novi problem, ali zašto rizikovati?

Originalni članak možete pročitati na blogu laboratorije My Data Recovery Lab pod nazivom: .


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: