ioSafe SoloPro G3

Na prvi pogled ioSafe Solo G3 izgleda veoma zanimljivo i pre svega je tih. Dizajniran je da bude otporan na vatru ili vodu pri čemu pruža dobre performanse i komfor USB 3.0 standarda. U cenu diska je uključena i polisa osiguranja vezana za eventualno spašavanje podataka do vrednosti od oko 1900 Evra. Loše strane su je sam uređaj veoma težak i kako ne poseduje više diskova u nizu te ne nudi nikakvu zaštitu poput RAID 1 ili “Mirror” konfiguracije. Poredeći model sa prethodnim ovaj se ističe boljim dizajnom i daleko je tiši, ali ukoliko mislite da ga prenesete računajte da će vam biti potrebna pomoć.

Slično modelu SoloPro tako je i G3 velikih dimenzija, težak i poseduje nekoliko nivoa zaštite od poplave, požara čak i katastrofa poput zemljotresa. G3, međutim, se isporučuje bez ventilatora što ga čini gotovo nečujnim, a sa cenom od oko 250 Evra veoma pristupačnim za širu grupu korisnika. Dostupan je u verzijama od 1TB, 2TB i 3TB. Upravo su ovo kvaliteti koji ga čine idealnim kada je u pitanju kreiranje rezervnih kopija (backup) medicinskih kartona, važnih kompanijskih podataka, podataka u organizacijama i agencijama koje nastupaju kao vladine i nevladine, a dalje ličnih ili porodičnih važnih podataka.

Specifikacije:
Veličina: 3.5″ USB hard disk (13cm x 18cm x 28 cm)
Vrsta veze (konektor): USB 3.0 (USB 2.0)
Težina: 8 kg
Kapacitet: 1TB, 2TB, 3TB
Podržani sistemi: Windows (XP, Vista, 7), Mac OS 8.6 ili noviji
Software: Genie Timeline Pro

Težak poput nekog građevinskog bloka i sličnog izgleda G3 ima nekoliko slojeva zaštite koje ga čine otpornim na toplotu od oko 800°C nešto preko 30 minuta kao i da bude potpuno potopljen u vodu dubine do oko 4 m do 3 dana. Sam uređaj se ne isporučuje sa ručkom stoga ga je gotovo nemoguće podići (ne zbog težine već zbog oblika), ali premeštanje mu nije ni namena. Sa prednje strane jedno spartansko plavo LED svetlo, a sa zadnje strane prekidač, napajanje i USB konektor.

Najveća mana ovog uređaja je nemogućnost kreiranja neke vrste zaštite poput RAID 1 ili “Mirror” opcije što ga čini veoma ranjivim na mehaničke probleme na disku, veći broj defekata na disku ili jednostavno logičkog kvara.

Važno je napomenuti da navedene specifikacije vezane za otpornost na vatru ili vodu važe samo ukoliko je disk pretrpeo neki vid katastrofe jedanput. Postoji mogućnost da se ovaj uređaj uskoro nađe i na domaćem tržištu.

Članak je napisan u saradnji sa laboratorijom za spašavanje podataka My Data Recovery Lab iz Los Angeles-a u Kaliforniji i kompanijom Data Solutions Labs koji su i izvršili testiranja.


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: