Horor priča

U cilju širenja priče o usluzi koju podrazumeva spašavanje podataka, podeliću sa vama neke od situacija sa kojima se svakodnevno suočavamo i, što je najvažnije, koje uspešno rešavamo. Svakodnevno nam dolaze klijenti sa problemima koji njima deluju kao pravi horor. Nedavno sam došao do zaključka da su usluge koje pružamo kao eksperti u oblasti spašavanja podataka veoma slične stomatološkim uslugama. Niko ne želi da ide kod zubara. Ali kada je neophodno, važno je imati pouzdanog i proverenog na brzom biranju. Isto tako, mi klijentima moramo omogućiti taj nivo poverenja kada dođe do “katastrofe”. Stoga, evo jedna horor priča.

“Ovo je katastrofa!”, tako je Sara objasnila događaj koji je doveo do potpunog gubitka njenih podataka. Ona je nabavila novi računar kako bi zamenila laptop koji joj je ukraden iz auta. Koliko god da je uznemirujuće i poražavajuće izgubiti nešto tako važno i lično, tešila se činjenicom da je uvek bila oprezna sa bekapovanjem podataka na svoj eksterni hard disk. Ubrzo se razočarala kada je povezala disk na novi računar i shvatila da je i on otkazao. “Ništa se nije desilo… lampica na disku nije svetlela, nije bilo zvuka pokretanja niti kliktanja, nije bilo fajlova. Totalna katastrofa!”, rekla je. Godine čuvanja slika, dokumenata, ličnih i poslovnih podataka je bilo izgubljeno.

Ironično, upoznao sam je dan nakon ovog incidenta dok smo oboje sedeli u čekaonici kod zubara. Dok smo ćaskali o tome koliko oboje volimo našeg novog zubara i razmenjivali horor priče iz prethodnih iskustava, podelio sam sa njom svoju analogiju za spašavanje podataka sa hard diska i zubara. Ostala je otvorenih usta i kao da je odlutala na trenutak. Zatim me je pitala da li se šalim. Nisam imao pojma o čemu priča. Tada je podelila svoju horor priču sa mnom. Uverio sam je da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da joj pomognemo i da je naša procena neće koštati ništa. Čim sam se vratio od zubara, pozvala me je i ostavila je svoj disk u Laboratoriju narednog jutra. Najviše volim situacije u kojima mogu da pozovem klijenta i prenesem mu dobre vesti. Sledećeg dana sam je pozvao i obavestio je da ćemo najverovatnije biti u mogućnosti da spasimo 100% njenih podataka. Odlučila je da mi izaberemo novi medij na koji ćemo prebaciti njene dragocene podatke.

Zar jednostavno ne obožavate srećne završetke i dobre zubare?!

Originalni članak možete pročitati na blogu laboratorije My Data Recovery Lab pod nazivom: .


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: