Helijumski diskovi

Najnovije rešenje za povećanje kapaciteta hard diskova dolazi sa potpuno neočekivane strane. Nije u pitanju ni poboljšanje tehnologije hard diskova, ni preciznija kontrola glava za čitanje/upis podataka, već upotreba helijuma umesto vazduha u unutrašnjosti diskova – helijumski diskovi. Za ovaj tehnološki proboj zaslužna je kompanija HGST, koja pripada Western Digital-u i koja je predstavila prvi helijumski disk.

AirHDD_vs_HeliumHDD_Drives_whiteBG_300dpi

Klasični 3.5-inčni hard diskovi danas idu do kapaciteta od oko 4 TB. Samo upotrebom helijuma u hermetički zatvorenom kućištu umesto uobičajenog vazduha, kapacitet je moguće povećati za čitavih 50%, tako da je predstavljen hard disk kapaciteta čitavih 6 TB. Kako je moguće da ova (jednostavna) zamena toliko utiče na kapacitet? Helijum je sedam puta lakši gas od vazduha, što u hermetički zatvorenom kućištu sa pločama koje se okreću do 10.000 puta u minuti omogućava znatno manji otpor, pa prema tome i manje turbulencije unutar kućišta. Drugim rečima, disk je mirniji, glave prilikom pomeranja nailaze na mnogo manji otpor, pa je i samim tim u istom kućištu moguće smestiti veći broj ploča. Tako se umesto standardnih 5 ploča, koje se koriste kod diskova kapaciteta 4 TB, u istom prostoru sada može smestiti 7 ploča, što znatno povećava kapacitet. A kao dodatni benefit na sve to, za postizanje radne brzine rotacije ploča zbog manjeg otpora potrebna je i manja količina energije, pa se sve to ostvaruje uz manju potrošnju struje.

Prvi disk koji je napravljen na ovom principu, HGST Ultrastar He6 donose 50% veći kapacitet od trenutno najvećeg klasičnog hard diska, uz 23% veću efikasnost u potrošnji električne energije. Takođe, radi se o prvom hermetički zatvorenom hard disku. Jedina stvar koja u ovom trenutku može da vas odbije od kupovine ovog diska je cena koja iznosi 800 USD.

Izvor: hgst.com
Slika: storagereview.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

2 misljenja o “Helijumski diskovi

Leave a Reply

%d bloggers like this: