HDD Pricewatch: Cene se neće u skorije vreme vratiti na nivo na kom su bile pre poplave

Usled pojačane proizvodnje rezervnih kopija nakon poplava ove jeseni, nestašicu diskova treba očekivati u ovom kvartalu. I cene će pasti, ali posledice ovog događaja bi mogle uticati na tržište do kraja ove godine.

Poplave su dale proizvođačima priliku da unaprede svoje linije proizvodnje samim tim što moraju da renoviraju oštećene fabrike. Pogledajte podatke iz tabela i biće vam jasne ove pretpostavke.

 

 

 

 

Dug put povratka na staro

Dynamite Data prati isporuku na hiljade proizvoda –uključujući i hard diskove širom SAD-a. Kažu da proizvođači sada neretko eliminišu stare modele koje imaju na stanju. To znači da HDD kompanije koriste priliku da se reše starih proizvoda koji nisu bili baš profitabilni.

Ovo, ipak, ne objašnjava činjenicu da je mnoštvo eksternih diskova naprosto nestalo, kao ni šta se desilo sa diskovima Veloci Raptor od 600GB, ali još uvek je rano reći kojih diskova samo trenutno nema na stanju, a čija proizvodnja je definitvno ugašena. Neki proizvodi se mogu ponovo pojaviti na tržištu u finansijski isplatljivijim konfiguracijama, npr. sa jednim pleterom, drugi sa nekim novim karakteristikama.

Postoje još dva razloga zašto cene ne padaju brže. Prvi – treba vremena da OEMs i preprodavci obnove svoje zalihe, a drugi – proizvođači hard diskova imaju dobar razlog da ne preplave tržište hardverom . Zadržavanjem visokih cena i ograničavanjem inventara preprodavaca, izbegavaju brzi pad cena na nivo pre poplave obezbeđujući sebi malo prihoda u tom procesu.

Stopa pada cene je verovatno proporcionalna sa stepenom početnog rasta i originalnom klasom performansi diska. Kako pokazuje grafikon iznad, WD-ov Caviar Black  je samo 33% skuplji sada nego što je bio u trećem kvartalu 2011., dok je cena Caviar Green –a skočila za 83%. Cene WD-ovih i Seagate-ovih (nisu prikazani na grafikonu) hard diskova od 2TB na 5400RPM  pala je mnogo brže nego onih koji rade na 7200RPM.

SSD revolucija koje nije bilo

Nakon poplava, bilo je mnogih predviđanja da će biti velikog skoka u prodaji SSD-ova, ali se to, kao što možemo videti, nije ostvarilo. Njihova prodaja jeste značajno skočila u 2011, ali to nikako nije zbog toga što su korisnici i proizvođači HDD-ove zamenili njima. Za to je, verovatno, zaslužna ogromna razlika u ceni po GB koja je još uvek prisutna.

Dostupnost eksternih hard diskova po relativno niskim cenama možda je umanjila šanse za široko rasprostranjenu zamenu. USB 3.0 eksterni su skoro toliko brzi koliko i interni hard diskovi, a poplave su bile prikazane više kao trenutni izazivač šok cena nego neke dugoročne promene. Vrlo je moguće da se većina korisnika, od onih koji su hteli da kupe diskove većeg kapaciteta za dodatno skladištenje memorije, ili zadovoljila eksternim ili rešila da sačeka do proleća.

Da li je vreme za kupovinu?

Sve do sada smo savetovali čitaocima da apsolutno izbegavaju kupovinu novog hard diska, osim ako je to bilo neophodno. Sada, već, nije tako. Ako Vam je hitno potreban HDD visokih performansi, kao što je Caviar Black, još uvek se prodaje po premijum cenama, ali neće Vam “skinuti kožu”. Alternativno, ako Vaše potrebe može zadovoljiti i hard disk koji radi na 5400RPM, Caviar Green od 2TB je bolno prihvatljiva opcija.

Ako Vam hard disk nije neophodan, i dalje savetujemo da sačekate još nekoliko meseci.

Izvor: extremetech.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Jedno misljenje o “HDD Pricewatch: Cene se neće u skorije vreme vratiti na nivo na kom su bile pre poplave

Leave a Reply

%d bloggers like this: