HDD ili SSD?

Da li je vreme da hard diskove u svojim desktop računarima konačno zamenimo sa boljim i bržim SSD diskovima?

SSD diskovi (Solid State Drive) pojavili su se na tržištu ne tako daleke 2008. godine. Tada su bili prilično skupi i pristupačni samo ograničenom broju korisnika koji su bili spremni da plate visoku cenu zarad udobnijeg rada. U poslednje vreme cena SSD diskova konstanto pada, a očekuje se da će uskoro toliko pasti da će SSD diskovi postati standardni deo svakog računara.

Ako želimo da napravimo poređenje karakteristika hard diska i SSD diska, ono što ima smisla porediti su memorijski kapacitet, brzina čitanja i upisa podataka i naravno cena. Neosporno je da su cena i memorijski kapacitet još uvek na strani klasičnog hard diska i to je u osnovi razlog zašto još uvek svi mi nismo prešli na SSD diskove. Ali ako govorimo o brzini rada, SSD je neprikosnoven i predstavlja najbolje i najjednostavnije rešenje kako da ubrzamo naš računar i da dobijemo mnogo bolje performanse. Ugradnjom SSD diska ubrzaćemo upis i čitanje podataka 10 do 15 puta u odnosu na neki standardni hard disk čija je brzina rotacije 7.200 obrtaja u sekundi, dok će se brzina pristupa podacima povećati za čak oko 200 puta i za razliku od hard diska vreme pristupa je potpuno ujednačeno.

 ssd disk

Sama ugradnja SSD diska ne predstavlja veći problem s obzirom da se uglavnom isporučuje tzv. ”Upgrade Kit”, komplet za brzu i jednostavnu instalaciju sa svim potrebnim kablovima, adapterima, drajverima i softverom, kao i vrlo praktična specijalna kutija u koju kada stavimo SSD disk, on postaje externi disk sa USB konekcijom.

Kako stvari stoje, najverovatnije već u bliskoj budućnosti SSD diskovi će u potpunosti zameniti klasične hard diskove, a za sada ukoliko želite dovoljno memorijskog kapacitata i pri tome najveću moguću brzinu rada naša preporuka je da napravite praktičnu kombinaciju i to na sledeći način: Nabavite SSD disk nekog manjeg kapacitata i na njega instalirajte sistemske fajlove i bitne aplikacije koje koristite svakodnevno, a klasičan hard disk velikog kapaciteta neka vam služi za skladištenje podataka. To je za sada najoptimalnija moguća kombinacija kada su u pitanju cena, brzina rada i količina raspoložive memorije.


Slika: Kingston.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: