Hakujte Chrome i osvojite 60.000 dolara

Hakeri iz celog sveta će se 2. oktobra okupiti u Kuala Lumpuru da bi učestvovali u hakerskom konkursu “Pwnium 2” koga organizuje Gugl (Google), a prenose svetski elektronski mediji.

Krom i Kromium

Hakeri vs Chrome-Chromium @ Pwnium 2

Kako je najavljeno Gugl će izložiti hakerskim napadima svoju poslednju verziju brauzera Krom i pozvao je sve koji se osećaju sposobnim da prodru u njega i preuzmu kontrolu nad uređajem da se prijave. Gugl je, naime spreman da plati 60.000 dolara kao prvu nagradu za onog takmičara koji ostvari potpunu kontrolu nad računarom isključivo kroz bagove u samom Kromu; 50,000 dolara će biti dodeljeno drugoplasiranom koji do kontrole na računaru dođe zahvaljujući bagovima u brauzeru i Windows operativnom sistemu dok će 40,000 dolara pripasti takmičaru koji pristup računaru ostvari zahvaljujući bagovima u Flešu, Windows-u ili drajveru.

Organizatori sa druge strane obećavaju da će i drugi eksploiti koji nisu ostvarili potpunu kontrolu dobiti utešne nagrade ističući da će sudije pokušati da nagrade svaki uspešan pokušaj.

Francuska kompanija Vupen koja je na prethodnom tamičenju uspešno hakovala Krom za svega 5 minuta koristeći bagove na standardnoj verziji koje su bile u stanju da zaobidju DEP (data execution prevention) i ASLR (address space layout randomization) neće učestvovati na ovom takmičenju. Kako su naveli u kratkom saopštenju: ” Ne bismo podelili ovo sa Guglom ni za nagradu od milion dolara!” Kompanija se kako saznajemo zapravo sprema da po daleko većem iznosu ekploit proda navodno nekoj vladinoj agenciji.

Više o ovome na zvaničnom Kromium blogu.


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: