Freecom Mobile Drive Mg

Nemačka kompanija Freecom je poznata po proizvodnji kvalitetnih eksternih sistema za skladištenje podataka. Od skoro su Freecom prenosni hard diskovi dostupni i na našem tržištu.

Imali smo priliku da ekskluzivno isprobamo najnoviji model ovog proizvođača, eksterni hard disk “Freecom Mobile Drive – MG”, memorijskog kapaciteta 1 TB. Skraćenica MG u nazivu proizvoda označava da je kućište ovog diska izrađeno od Magnezijuma, dakle u pitanju je ultra lako, ali istovremeno veoma snažno kućište otporno na udarce, padove i slične nezgode, što je naravno vrlo praktična i korisna osobina za sve prenosne uređaje. Ono što je takođe u poslednje vreme veoma bitno je činjenica da Freecom Mobile Drive Mg zbog sastava kućišta spada u ekološki prihvatljive proizvode.

freecom3 

Već na prvi pogled uočavamo da je moderan dizajn očigledan, uklapa se prvenstveno uz dizajn Apple računara i naravno privlači sve poklonike takvog stila. Disk je prilično tanak (Slim Design), pa će se sigurno pored MacBook-a idelano uklopiti i uz razne modele danas popularnih UltraBook računara.

Pored tog specifičnog dizajana, još bitnija karakteristika koja odlikuje ovaj disk je to što poseduje THUNDERBOLT interfejs, koji omogućava veliku brzinu prenosa podataka. Konkretno putem TunderBolt-a ostvaruju se brzine od oko 10.000 Mbits/s, što je dva puta brže nego prenos putem USB 3.0 interfejsa, više od tri puta brže nego eSATA, odnosno čak oko 20 puta brže od standaradnog USB 2.0 interfejsa. Thunderbolt je nova tehnologija za povezivanje eksternih uređaja sa PC računarom korišćenjem Thunderbolt kabla i odgovarajućih konektora. Ova tehnologija je promovisana od strane kompanije Intel, a već neko vreme je ekskluzivno koriste Apple Mac računari. Velike brzine prenosa podataka postižu se zahvaljujući dvostrukoj dupleks vezi koja simultano prenosi podatake dva nezavisna signala. Svaki kanal ima sposobnost da prenese teoretski 10 Gbits/s u oba smera, što u praksi znači kopiranje 1 TB podataka za oko 5 min, odnosno primera radi – jednog Full HD filma za samo 30-tak sekundi.

  freecom2

Sve u svemu radi se o odličnom eksternom hard disku, koji je lep, funkcionalan, velikog memorijskog kapaciteta, ekološki je prihvaljiv, a zahvaljujući ThunderBolt-u i veoma brz, tako da je za svaku preporuku. Još uvek ga nema na našem tržištu, očekuje se da se pojavi u narednih par meseci i to u verziji sa 1 TB i sa 1.5 TB.

Slike: Freecom.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Jedno misljenje o “Freecom Mobile Drive Mg

Leave a Reply

%d bloggers like this: