Čuvajte se lažnih ptičica

Nije prošlo ni mesec dana od lansiranja najnovije verzije popularne igre «Angry Birds –  Star Wars», a već se ispostavilo da «zvezdani ratovi» imaju i svoju mračnu stranu.

Poznato je već da gotovo svaka popularna aplikacija za mobilne uređaje ima svog tzv. «zlog blizanca» u vidu malicioznog dvojnika. Sajber kriminalci za svoje aplikacije koriste identičan izgled originalnih aplikacija i na taj način prikupljaju potrebne identifikacione podatke, koje nakon toga zloupotrebljavaju na razne načine. Jedan od čestih načina prevare je da se sa zaraženog smart telefona ili tablet računara šalju skrivene SMS poruke na unapred zadate telefonske brojeve, a da korisnik uređaja o tome ne zna ništa. U najgorem slučaju žrtve ovo mogu otkriti tek kada stigne preveliki telefonski račun, ali tada je već kasno.

 

Baš to se desilo sa lažnom verzijom «Angry Birds – Star Wars», upozoravaju stručnjaci iz «GFI Labs». Ali ono što je novo i specifično za ovu igricu, je da se otišlo korak dalje i za razliku od sličnih lažnih ili trojanizovanih aplikacija, nakon slanja skupih SMS poruka, aplikacija automatski instalira valdinu verziju igrice Angry Birds, što naravno korisniku dodatno otežava da otkrije prevaru.

Međutim, bitno je istaći da su žrtve prevare poput ove ponekad i same krive za to. Često se dešava da ljudi pokušavaju dobiti besplatno nešto što u osnovi nije besplatno. U tom slučaju posećuju raznorazne neproverene i sumnjive web lokacije u potrazi za traženom aplikacijom i na taj način dolaze do «lažnih» verzija programa, odnosno do malicioznih dvojnika. 

Dakle, najbolja preventiva u ovom slučaju je koristiti isključivo usluge zvaničnih marketa, tipa Google Play market i sl. Postoje informacije da je u prošlosti čak i tu dolazilo do incidenata sa pojavom lažnih aplikacija, tako da se nikad ne možemo stopostotno zaštititi. U svakom slučaju korišćenje usluga zvaničnih marketa doprinosi sigurnosti, ali nije loše za svaki slučaj instalirati i neki od antivirusnih paketa za mobilne uređaje. Pri tome vodite računa kako i gde nabavljate antivirusni softver jer i tu postoje «zli blizanci»!

Izvor: Gfi.com, Esecurityplanet.com
Slika: Mashable.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: