Besplatna antivirusna zaštita (1)

Osnovna zaštita svakog računara je kvalitetan antivirusni program. Ponuda antivirusnih softverskih paketa je velika, ali postavlja se pitanje koji antivirus odabrati? Verovatno ćete na Internetu i u specijalizovanim računarskim časopisima pronaći raznorazne opise, uporedne testove i komentare o svakom od tih antivirusnih paketa pojedinačno, ali nikad ne možemo biti sigurni da li je u pitanju bio pravi test ili samo još jedan u nizu marketinških trikova. Neki će se možda voditi logikom da je ono što je najskuplje – i najbolje. Ali postoje veoma kvalitetni antivirusni programi koji su potpuno besplatni, a u mogućnosti su da odrade većinu posla kao i njihovi komercijalni konkurentni. Dakle, ukoliko ne vršite plaćanje putem Interneta, niti bilo kakve poverljive transakcije, besplatan antivirus će vam odlično poslužiti.

Evo nekoliko naših pedloga koji od besplatnih antivirusnih paketa možete odabrati:

AVG (free.avg.com)

“AVG Antivirus Free” je besplatna verzija AVG programa koji je poznat po tome što je vrlo jednostavan za upotrebu, a troši veoma malo sistemskih resursa, tako da tokom rada nećeAVG antivirus usporavati računar. Pruža sasvim solidnu zaštitu računara, smart telefona ili tableta prilikom surfovanja Internetom i prilikom korišćenja društvenih mreža. Međutim, mana je što ne skenira fajlove koje skidamo sa neta, niti nudi firewall zaštitu i skeniranje dolazne elektronske pošte. Tako da ako želite sigurnost prilikom razmenjivanja fajlova ili ukoliko vršite plaćanja preko Interneta preporuka je da ipak nabavite komercijalnu verziju AVG softverskog paketa. Takođe, kao i većina besplatnih programa, tako i besplatni AVG antivirus uključuje licencu za samo jedan računar i namenjen je isključivo kućnim korisnicima, dok je zaštita računara u okviru firme ili nabavka više licenci dostupna samo preko komercijalne verzije programa.

Avast (www.avast.com) 

Trenutno jedan od najpopularnijih antivirusnih programa na svetu. Pored poboljšanja korisničkog interfejsa, poslednja verzija (Avast 8) donela je i nizAvast antivurus značajnih i vrlo praktičnih inovacija među kojima su najznačajnije sledeće nove alatke: Browser Cleanup (za uklanjanje suvišnih i nepotrebnih dodataka iz Internet browsera), Access Anywhere (omogućava pristup računaru sa udaljene lokacije), Data Shredder (za potpuno brisanje podataka sa računara), Software Updater (proverava da li postoje nove verzije za već instaliran softver na našem računaru), itd. Avast je veoma jednostavan za instaliranje, a prema mnogim testovima pokazao se kao jedan od najkompletnijih programa za zaštitu od virusa. Naravno, za on-line shoping, elektronsko plaćanje i sl. nije dovoljna besplatna verzija, već je u te svrhe dostupna komercijalna verzija pod nazivom “Avast! Pro Antivirus”.

Nastaviće se…

Izvor: Avast.com, Avg.com
Slike: Avast.com, Avg.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

4 misljenja o “Besplatna antivirusna zaštita (1)

Leave a Reply

%d bloggers like this: