Backup u oblaku

Skladištenje podataka u “oblaku” postalo je dostupno svima. Prednosti ovakvog načina skladištenja uvidele su kako velike kompanije, tako i pojedinci. Sve što je potrebno da bi Vam podaci uvek bili dostupni je Internet konekcija i uređaj kojim pristupate Internetu. Više nije bitno da li je to desktop računar, laptop računar, tablet ili smart phone. Ali pored pukog skladištenja podataka na neki od ovih udaljenih online servera koji predstavljaju “Cloud”, jedan od najkorisnijih segmenata servisa u oblaku je upravo mogućnost BACKUP-a i to u većini slučajeva – potpuno besplatno!

Bekap u oblaku

  • Dropbox  (www.dropbox.com)

Jedan od najpoznatijih i trenutno najkorišćenijih servisa ove vrste. Radi na Windows, Linux i Mac operativnim sistemima, a postoji i mobilna aplikacija koja podržava iPhone, iPad, Android i BlackBerry uređaje.Trentuno nudi 2GB besplatnog prostora, ali se može proširiti (takođe besplatno) za dodatnih 500 MB svakim novim korisnikom kojeg dovedete i tako do maksimalno 18 GB. Ukoliko vam je i to malo, onda za 10 dolara mesečno (ili 100 dolara godišnje) možete zakupiti 100 GB prostora. Za zahtevnije i velike poslovne korisnike  postoji mogućnost zakupa 1 TB prostora za 795 dolara godišnje. Dropbox je svoju reputaciju najpopularnijeg servisa za online skladištenje podatka stekao svojom pouzdanošću i brzinom, a izmedju ostalog podržava i mogućnost automatskog backup-a, odnosno automatskog uploada podataka na server s vašeg telefona ili tableta.

  • Microsoft SkyDrive  (www.skydrive.com)

Za pristup ovom servisu neophodno je imati Windows Live ID nalog, a usluga je trenutno dostupna samo korisnicima  Windows i Mac operativnih sistema. Ono što SkyDrive izdvaja od drugih je očekivano najbolja kompatibilnost s Microsoft Office dokumentima. Microsoft SkyDrive nudi 7 GB prostora besplatno, a moguće je doplatiti za dodatni prostor. Tako dodatnih 20 GB košta 10 dolara na godišnjem nivou, a za dodatnih 100 GB potrebno je izdvojiti 50 dolara godišnje. Microsoft ne nudi mogućnost mesečnog zakupa prostora, već se zakup vrši isključivo na godišnjem nivou.

  • Google Drive  (www.drive.google.com)

Predstavlja odličan izbor za one koji već koriste usluge tipa Gmail, Google Docs, Picasa, Google+ i sl. Tako između ostalog imate mogućnost da svoje velike datoteke ne šaljete putem emaila, već putem ovog servisa. Dostupan je korisnicima koji imaju PC ili Mac računare, kao i vlasnicima Android, iPhone ili iPad uređaja. Servis nudi besplatno 5 GB prostora, a ako želite dodatan prostor u oblaku to će vas koštati od  2.5 dolara mesečno za najmanji paket od 25 GB prostora, do 800 dolara za najveći paket kapaciteta čak 16 TB.

  • Mega  (www.mega.co.nz)

Kontroverzni biznismen Kim Dotcom lansirao je nedavno novi servis pod nazivom Mega. Servis je s radom započeo na godišnjicu gašenja njegovog predhodnog servisa – Megaupload. Za razliku od konkurencije, Mega  svojim korisnicima nudi čak 50 GB besplatnog prostora uz naravno mogućnost doplate za povećanje kapaciteta.

Ali ipak na kraju se moramo zapitati – Da li su naši podaci zaista bezbedni u “oblaku”? Kao što smo više puta naglasili – Ne postoji 100% siguran način, ali stručnjaci savetuju da svoje podatke bekapujemo na nekoliko mesta, pa možda nije loše da jedno od tih mesta bude i negde u oblaku.

Izvor: Dropbox.com, Skydrive.com, Drive.google.com, Mega.co.nz
Slike: meship.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: