Anonimnost na Internetu?

U poslednje vreme mnogo je priča o tome da na Internetu ne postoji privatnost, da «negde tamo» postoji informacija o svemu što smo ikada na Internetu pogledali, pročitali ili nekom poslali i da šta god mi uradimo ne postoji mogućnost da budemo anonimni. Na žalost, to je verovatno tačno!

Ipak postoje programi koji donekle omogućavaju anonimnost na Internetu. Jedan od njih je program sa nazivom «PrivitizeVPN» (Virtual Private Network). To je besplatan program, veoma jednostavan za korišćenje, a za instalaciju je potrebno samo par sekundi. Najpraktičnije je odmah u procesu instalacije podestiti da se aplikacija aktivira automatski, pri svakom pokretanju računara, odnosno pri svakom spajanju na Internet. Tada se program smešta u System Tray i potpuno neprimetno radi u pozadini. Ne zauzima mnogo prostora na hard disku, niti mnogo RAM memorije, tako da neće osetno usporiti rad računara. Može se instalirati na svim operativnim sistemima: Windows, Linux i Mac OS.

privitize

PrivitizeVPN funkcioniše tako što povremeno menja IP adresu korisnika. IP adresa (ili IP broj) je jedinstveni broj, sličan telefonskom broju, koji koriste računari u međusobnom saobraćaju. Svaki računar ima svoju IP adresu, svaki Internet server je računar sa minimalno jednom IP adresom. Čak i računari unutar lokalne mreže, kod kuće ili u kancelariji, imaju svoje IP adrese koje se zovu interne IP adrese. IP adresa nosi niz informacija, između ostalog otkriva i poziciju gde se mi nalazimo i na osnovu toga Internet kompanije znaju koje reklame i usluge će nam ponuditi.

Naravno, apsolutna anonimnost na Internetu je nemoguća, ali ako bar ponekad uspemo da se oslobodimo dosadnih reklama i oglašivača koji prate svaku našu aktivnost na netu, i to je nešto.

Izvor: Privitize.com
Slika: Privitize.com


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

Leave a Reply

%d bloggers like this: