22 zemlje EU ratifikovale ACTA-u


Na jučerašnjoj ceremoniji u Tokiju, 22 zemlje Evropske unije potpisale su ACTA sporazum.

O ACTA-i (skraćeno od Anti-Counterfeiting Trade Agreement), se razgovara i pregovara još od 2008. godine, često iza čvrsto zatvorenih vrata, pa je, samim tim i veoma aktualna tema.

Američki portal Mashable – Slična je aktima koje je američki kongres nameravao da usvoji, SOPA i PIPA, ali je još opasnija.

Electronic Frontier Foundation, međunarodna neprofitna organizacija koja zastupa zaštitu korisničkih digitalnih prava – ACTA će se primarno boriti protiv falsifikovanja fizičkih dobara, poput lekova, ali će u stvarnosti imati puno širu primenu te će svoje resurse naročito koristiti za nadzor ‘distribucije podataka na Internetu kao i informacione tehnologije’.

Washington Post – ACTA je dalekosežan sporazum čiji je cilj usklađivanje međunarodnih standarda zaštite autorskih prava u muzičkoj, filmskoj, farmaceutskoj, modnoj i nizu drugih industrija koje su često žrtve krađe intelektualnog vlasništva. 

Prema odredbama ACTA-e, provajderi će morati da nadgledaju sve aktivnosti svojih korisnika, ne bi li pronašli moguća kršenja autorskih prava.

Bez obzira na mnogobrojne potpise članica – zemlje Evropske unije, Australija, Kanada, Japan, Južna Koreja, Maroko, Novi Zeland, Singapur i SAD (u oktobru prošle godine), a od 26.1.2012. i Austrija, Belgija, Češka, Danska, Finska, Francuska, grčka, Irska, Mađarska, Italija, Litvanija, Letonija, Luksemburg, Malta, Poljska, Rumunija, Slovenija, Španija, Švedska i Ujedinjeno Kraljevstvo (za sada nisu potpisale samo Nemačka, Kipar, Estonija, Slovačka i Holandija) – ACTA-u mora ratifikovati Evropski parlament, kako bi ona stupila na snagu, što se očekuje ovog leta.

SOPA (Stop Online Piracy Act) i PIPA (Preventing Real Online Threats to Economic Creativity and Theft of Intellectual Property Act) su odložene na neodređeno vreme nakon protesta velikog broja internet korisnika i velikih kompanija.

Izvor: b92.net
Slika: hkv.hr


"Citate zvanicni blog Data Solutions Laboratorije za spasavanje podataka sa hard diskova, memorijskih kartica i RAID nizova" - datasolutions.rs

2 misljenja o “22 zemlje EU ratifikovale ACTA-u

  1. Ahmet says:

    Redrider казва:Loshoto e 4e horata ne zaaynt kakvo to4no e ACTA , pmono po-strashno e ot zabranata za svalyane na film4eta i muzika ot neta a bulgarskite medii afishiraha samo tova

Leave a Reply

%d bloggers like this: